Is een tussenjaar wat voor mij?

Geschreven door: Ravi de Jong
Op: 18 jun 2024
Buitenland en Tussenjaar

Het is zover: je bent geslaagd! Na een aantal jaar leren voor toetsen en examens is de middelbare school eindelijk achter de rug. Lekker even niks, maar wat ga je volgend jaar doen? Ga je studeren?  Of juist even een jaartje er tussenuit?  Een tussenjaar heeft natuurlijk voor- en nadelen. Hoe weet je nou of het wat voor jou is? Dat lees je hier.

Keuzes maken

Er zijn redelijk wat scholieren die na de middelbare nog geen idee hebben wat ze moeten gaan studeren. Helemaal niet erg! In een tussenjaar kan je er achter komen wat je écht wilt. Zo kan je een nieuwe bijbaan zoeken in een vakgebied wat jou interesseert. Door het uitproberen van nieuwe en andere baantjes kom je er misschien wel achter dat je een verborgen talent hebt of dat dit juist iets is waar je ontzettend blij van wordt. Er zijn ook veel bedrijven die open staan voor studenten om een  een maatschappelijke stage te lopen. Hiervoor kan je ook naar opendagen, meeloop- en proefstudeer dagen. Dit is je kans om je breed te oriënteren. 

Waarom een tussenjaar?

Het lijkt misschien alsof je een jaartje achterloopt, maar een tussenjaar kan juist heel goed zijn voor je sociale ontwikkeling. Zo kan je de tijd nemen om een weloverwogen keuze maken wat betreft je studie. Of je nou besluit om te gaan werken, reizen of vrijwilligerswerk te doen, dit is een ervaring die je helpt om als persoon te groeien. Hierbij leer je onder andere nieuwe skills. Bijvoorbeeld een nieuwe taal. Wie weet pak je dit nóg sneller op dan in het klaslokaal.

Zelfstandig

Kies je ervoor om naar het buitenland te gaan om te reizen of studeren? Dan ben je ineens op jezelf aangewezen. Dit is alvast een goede oefening voor wanneer je op kamers gaat tijdens je studie. Dan woon je ook op jezelf en moet koken, de was doen en schoonmaken.

Buffer

Studeren is duur. Je kunt natuurlijk maximaal lenen maar dat zorgt ook voor een maximale studieschuld. Als je toch een tussenjaar neemt kan je net zo goed wat geld sparen voor je studie. Scheelt weer in je studieschuld. Of je bouwt een goede buffer op voor je spaarrekening, zodat deze niet na het eerste halfjaar van je studie is leeggeroofd. Je kunt zo ook nog leuke dingen doen buiten je maandelijkse lasten om.

Netwerken

Vrijwilligerswerk of een stage staan goed op je cv. Daarnaast geeft het je ook een voor proefje van het werkende leven en of dit de richting is waarin je verder wilt. Daarbij bied dit een kans om een netwerk op te bouwen in jouw interesse gebied.

Of is een tussenjaar toch niks voor jou?

Weer beginnen met school

Weer al die stress en structuur van het academische leven. ‘Mij niet bellen!’. Na een jaar te hebben geproefd van de vrijheid van een tussenjaar kan jij niet denken aan nóg een aantal jaar studeren. Het kan best moeilijk zijn om de motivatie te vinden om toch aan een opleiding te starten die jij leuk vindt. Kies vooral iets wat je interessant vindt en waar je graag meer over wilt leren.

Bank hangen en bingewatchen

Klinkt lekker he? Een heel jaar uitslapen en ontelbare bingewatchsessies. Maar doe dit met mate. Maak een duidelijk plan met wat je wilt bereiken, waardoor je je tijd niet door een putje spoelt. Zorg ervoor dat een tussenjaar je echt iets brengt.  Enne.. af en toe lekker uitslapen en niks doen moet ook kunnen.

Een tussenjaar kan duur zijn.

Heb je al een helder plan hoe jij je tussenjaar gaat indelen? Het kan best prijzig worden, zeker als je graag wilt reizen of een stage in het buitland wilt doen. Vraag jezelf af of het een goede investering is of dat het gewoon een lange vakantie gaat worden. Er zijn veel baantjes die je kan op afstand kan doen. Zo voorkom je een lege bankrekening of dat je al met schuld aan een studie begint.

Een ding is zeker: je moet goed nadenken over een tussenjaar en een duidelijk plan hebben is hierbij heel belangrijk. Als je een jaar vrij neemt van school, betekent het natuurlijk niet dat je je vervolgopleiding helemaal moet vergeten. Een tussenjaar kan ook in het teken staan van persoonlijke ontwikkeling, dus haal het maximale uit je tussenjaar!  

Over Ravi de Jong