Studeren in Singapore

Geschreven op: 19 nov 2020
Buitenland en Tussenjaar

Yvette Verberne (22) studeert vier maanden in Singapore. Ze doet mee aan een uitwisselingstraject. Ik wist alleen dat je een zeer hoge boete kon krijgen voor kauwgum op de grond gooien.

“Singapore, de stad van wolkenkrabbers, rijkdom en gekke wetten. Hier zou ik de komende vier maanden gaan wonen en studeren. Toen het eind van mijn bachelor Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam in zicht was, begon ik te twijfelen of ik al moest beginnen aan mijn master Marketing. Eigenlijk wilde ik het studentenleven nog niet vaarwelzeggen.”

Universiteit in Singapore

“Ook leek het mij supergaaf een kijkje te nemen aan de andere kant van de wereld. Ik meldde me aan bij verschillende universiteiten en na een paar maanden werd ik toegelaten tot de Nanyang Technological University om daar extra vakken te volgen. Supervet!”

Super georganiseerd

“Wat wist ik eigenlijk over Singapore? Niet zo veel eerlijk gezegd, alleen dat het een zeer veilig land was en dat je een hoge boete kon krijgen voor het op de grond gooien van kauwgom. Ik kwam erachter dat Singapore een zeer georganiseerd land is, dat veel papierwerk vraagt aan studenten om er te kunnen verblijven. Ik moest mij aan veel deadlines houden, zoals me aanmelden voor een kamer op de campus, het betalen van verschillende verzekeringen en het opvragen van de vakken die ik wilde volgen.”

Noodkit malariapillen

“Naast al het papierwerk, moest ik ook nog andere dingen regelen. Ik wilde namelijk ook nog een maand lang reizen door Azië. Ik vroeg me af of ik nog inentingen nodig had voor landen als Vietnam of Indonesië. Voor Singapore was dat niet nodig, maar voor deze landen dus wel. Ik maakte meteen een afspraak bij de GGD om mij te laten vaccineren tegen onder andere Hepatitis A, Difterie, Tetanus en Polio. Tijdens de afspraak kreeg ik een noodkit malariapillen mee.”

Visum voor Vietnam

“Kort voor mijn vertrek plopte ineens het woord ‘visa’ in mijn hoofd op. Gelukkig liet Google mij niet in de steek en had ik direct antwoord op mijn vraag of ik nog visa nodig had. Voor Singapore niet, dat zou de universiteit regelen, en ook voor alle andere omringende landen, behalve Vietnam, had ik geen visa nodig.”

Tips van studenten

“Superhandig vond ik het om contact op te nemen met studenten die al in Singapore waren geweest. Zo kreeg ik tips over welke bank je moet gebruiken om geld te pinnen, welke vliegtuigmaatschappijen de beste deals hebben en welke plekken ik moest bezoeken. Dit maakte de voorbereidingen een stuk makkelijker. Daarna moest ik echt afscheid nemen van mijn vrienden en familie. Heel jammer, maar ik had ook superveel zin om mijn nieuwe avontuur te beginnen!”