Voor het eerst zonder ouders op vakantie

Geschreven op: 17 jun 2022
Buitenland en Tussenjaar

Bijna zomervakantie, dus dit is het moment om een amazing vakantie te plannen met je beste vrienden, zonder je ouders. Iris ging met haar beste vriendin naar Antwerpen. ‘Drinken mag daar vanaf je zestiende.’ 

 

Met mijn beste vriendin ben ik vier dagen naar Antwerpen geweest. Het was mijn eerste vakantie in het buitenland zonder ouders, best spannend dus!  

 

Verdien eerst geld  

Wij spaarden flink voor onze reis, om zeker te weten dat we niet in geldnood kwamen. Allebei hadden we een bijbaantje. Tip: ga dus ruime tijd voordat je vertrekt in gesprek met je ouders over hoeveel zij mogelijk willen bijdragen. Ik kreeg mijn treinreis van mijn ouders plus een bijdrage voor eten. 

Stem af wat jullie budget is 

Communiceer met je reisgenoten wat jullie te besteden hebben. Zo weet je hoeveel je zelf moet sparen en wat het budget van de ander is. Misschien wil jij wel sjiek uit eten maar heeft de ander hier het geld helemaal niet voor.  

 

Regel je verblijfplaats  

‘Een goed begin is het halve werk’ en dat geldt zeker voor een vakantie. We wilden een airbnb die niet al te ver van de stad was. We vonden er een op tien minuten lopen. Ook keken we van tevoren in welke buurt het appartementje lag. Omdat we met twee meiden op pad waren, wilden we in een veilige en leuke buurt zitten.  

 

Maak goede afspraken met je reisgenoten  

Maak goede afspraken met je ouders en reisgenoten. Zo voorkom je onnodige discussies terwijl je daar bent. Wij hadden bijvoorbeeld afgesproken altijd bij elkaar te blijven tijdens onze reis en vooral tijdens het uitgaan.  

 

Maak goede afspraken met je ouders   

Met mijn ouders sprak ik af bereikbaar te zijn en niet met vreemden mee te gaan naar huis. Voor ik wegging hebben we een gesprek gevoerd over wederzijdse zorgen. Ik vond bijvoorbeeld uitgaan best spannend, omdat je toch alleen in een vreemde stad zit. Uiteindelijk kon ik dit relativeren en wist ik dat ik altijd mensen in de buurt kon bellen.  

 

Neem je tijd!  

Voor ongeveer 70 euro bestelden we een treinreis op de site van NS, dit was perfect. De treinreis ging voorspoedig en toen we in Antwerpen aankwamen, dropten we onze koffers bij de Airbnb en gingen we de stad in. Achteraf gezien hadden we wel wat rustiger aan kunnen doen omdat we de eerste dag heel Antwerpen doorliepen en zo’n beetje elke winkel in gingen. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel dagen je te besteden hebt maar neem vooral je tijd.   

 

Lekker uitgaan!  

Wij vonden het uitgaansleven echt ontzettend leuk. Op donderdag was het wat rustiger, dus vrijdag is een betere dag. Er waren heel veel gezellige mensen en ook veel Nederlanders. We gingen beide avonden naar Bonaparte, een LGBTQ+ vriendelijke bar waar we lekker karaoke zongen. Van ‘Unwritten’ tot heerlijke   Nederlandse meezingers als ‘Leef’. Wij vonden het een fijne en gezellige sfeer. Drinken kon vanaf 16 jaar dus een wijntje of biertje bestellen was geen probleem. Dat hebben wij dan ook gedaan.   

 

Door Iris Boverhof