Met deze 5 tips bouw je als student een netwerk op!

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 10 sep 2024
CV en Solliciteren

Als student is het opbouwen van een netwerk van grote waarde. Het kan van pas komen wanneer een baan zoekt na je studie. Aangezien je netwerken niet leert in de collegezaal helpen wij je een eindje op weg. Met deze 5 tips leer jij netwerken als een pro. 

Proactieve houding 

Tijdens het netwerken is het doel om anderen te laten zien wie jij bent en wat je voor hen kunt betekenen. Wanneer werknemers op zoek zijn naar werknemers met kennis binnen jouw vakgebied, zullen ze aan je denken. Zorg hierbij voor een open en proactieve houding als je mensen benaderd of als je wordt benaderd. Zo laat je een positieve indruk achter. 

Netwerk events

Universiteiten en hogescholen organiseren regelmatig evenementen, zoals lezingen en workshops. Je kunt hier waardevolle kennis op doen en veel andere mensen ontmoeten. Denk aan experts, maar ook andere studenten. Neem actief deel aan deze gelegenheden, stel vragen en toon interesse in de sprekers en medestudenten. Dit zal je helpen om in contact te komen met mensen met gedeelde interesses.

LinkedIn 

Mocht je het offline lastig vinden om snel connecties op te bouwen, dan biedt LinkedIn een online mogelijkheid. Creëer een overtuigend profiel, inclusief je studie, vaardigheden en interesses. Volg bedrijven en professionals in jouw vakgebied. Vergeet niet om connecties te maken met medestudenten, docenten en professionals die je tijdens evenementen hebt ontmoet.

Stage 

Stage lopen is hét perfecte moment om je netwerk op te bouwen of uit te breiden. Je werkt samen met collega’s in jouw vakgebied en je krijgt te maken met opdrachtgevers of klanten uit de branche. Op deze manier leer je niet alleen veel nieuwe handelingen, je breidt ook je netwerk uit. Tijdens je stage is het van belang om initiatief te tonen en veel vragen te stellen. Leergierigheid wordt op prijs gesteld en je wilt bovenal een goede indruk achterlaten. Dit kan leiden tot een vaste baan na je studie.

Studentenvereniging

Studentenverenigingen of studieverenigingen zijn ideale plekken om op een doordeweekse avond een biertje te doen, maar je kunt hier ook meer uithalen! Kies een vereniging die aansluit bij jouw interesses. Dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld alumni en professionals te ontmoeten.

Het opbouwen van een netwerk kost tijd en inspanning. Begin ergens en kijk hoe het loopt. Na een tijdje zal je zien dat het makkelijker gaat. Een proactieve houding, actief deel nemen aan evenementen en online platforms kunnen je helpen om de basis te leggen voor een ijzersterk netwerk.

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.