Eindexamen? Dankzij een tomaat studeer jij beter

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 10 mei 2022
Examen en Huiswerk

Natuurlijk kom je tijd tekort voor alles wat je nu nog moet leren voor je eerste examens. De tomaten-techniek biedt uitkomst! Lees hier hoe dit werkt en maak die laatste fase in je schoolcarrière weer leuk!  

 

Steeds afgeleid worden  

De Italiaan Fransesco Cirillo merkte dat hij niks gedaan kreeg als hij constant werd afgeleid door zijn omgeving. Dit moest anders. Hij pakte een timer uit de keuken, die eruit zag als een tomaat (pomodoro) en zette die op 25 minuten. Hij kreeg zijn taak binnen de tijd af zonder te zijn afgeleid. Daarna mocht hij van zichzelf een pauze nemen. Deze techniek werkte niet alleen bij hem, tot op de dag van vandaag wordt zijn pomodoro-techniek wereldwijd gebruikt.  

 

Zo werkt het:  

  1. Zorg voor een eierwekker, timer of download de pomodoro-app. 
  2. Pak een groot vel papier en een pen.  
  3. Schrijf alles op wat je die dag moet doen. Kijk niet verder dan één dag. Schrijf ook alle kleine dingen op die je wilt doen en sla niks over. Dit noem je de ‘activiteitenlijst’. 
  4. Bereid je pauzes voor: schrijf op wat je in de pauze kunt doen. Denk aan een wandeling, een spelletje, op je telefoon, kletsen of iets lekkers eten.  
  5. Zet nu de timer op 25 minuten. Werk 25 minuten lang aan een taak. Duurt een taak minder dan 25 minuten, combineer dan twee taken.  
  6. Na deze 25 minuten neem je vijf minuten pauze. Kies een activiteit van het lijstje en geniet van de volle vijf minuten pauze.  
  7. Herhaal dit vier keer. Daarna krijg je een pauze van 25 minuten.  

 

Wat heb je eraan?  

  • Doordat je er van tevoren over nadenkt, ben je minder impulsief    
  • Je raakt minder snel afgeleid.  
  • Je hebt minder last van stress. 
  • Je hebt een betere focus. 
  • Je omgeving weet dat je gefocust bent en zij laten je dus werken.  
  • Je krijgt meer gedaan in een kortere tijd.  
  • Je geniet meer van de tijd die je over hebt.  
  • Je beleeft je pauzes veel bewuster.  

 

Wat als het niet meteen lukt 

Lukt het niet om je taak binnen 25 minuten af te krijgen? Houd dan alsnog je pauze. Deze pauze heb je nodig om je op te laden voor de volgende ronde en je opnieuw te kunnen focussen. Het is dus cruciaal dat je tussen de taken door iets anders gaat doen. Je loopt door het overslaan van de pauze ook het risico op soggen. Je gaat spontaner pauzes nemen en raakt je ritme kwijt.  

 

Voor je begint…  

  • Zorg voor lekker en gezond eten en drinken voor jezelf. 
  • Wees uitgerust.  
  • Leg je telefoon weg om afleiding te voorkomen. 

 

(Door Kim Tijssen)  

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.