Goede voornemens voor je examenjaar

Geschreven op: 2 jan 2022
Examen en Huiswerk

Waar in de brugklas je kaftpapier perfect past bij je agenda, etui, pennen, potloden, geodriehoek, passer, rekenmachine, je hond en je slaapkamer, kom je in je examenjaar waarschijnlijk de eerste les binnen met één pen (ooit per ongeluk gestolen van je klasgenoot). Toch wil je het jaar goed beginnen. Hier de meest voorkomende goede voornemens van examenkandidaten op een rijtje.

 

Dit keer ga ik écht alles bij houden

De vicieuze cirkel: chillen – vooruitschuiven – uitstellen – stressen omdat je te veel hebt uitgesteld – toch nog uitstellen tot je echt niet meer kunt – in een bloedtempo alle opdrachten in drie dagen maken waar je de eerste drie weken de tijd voor had – klagen dat je het druk hebt en het echt niet normaal is dat je zo veel moet doen – stressen –  overleven en zweren dat je het nooit meer zo ver laat komen. In je examenjaar ga je je leven beteren je planning bijhouden.

 

Minder te laat komen

Te laat komen. Het overkomt de beste. Helaas levert het vrij weinig op.

Ik kwam op een gegeven moment zo vaak te laat dat ik de les niet meer in durfde en daardoor helemaal niet meer ging. De eerste paar keren dat ik wel alsnog kwam moest ik doen alsof ik de nieuwe klasgenoot was en mij voorstellen aan iedereen.

“Ik ben zo slecht in op tijd komen. Een keer had ik mij om 8 uur gemeld en toen kreeg ik het voor elkaar om het eerste lesuur (08:25) te laat te komen. Ik zat op de bank in de kantine muziek te luisteren, hoorde de eerste bel niet en lette ook niet op de tijd. Kon ik mij een dag later wéér om 8 uur melden. Toen wist ik dat ik wat aan mijn probleem moest doen .”

“Ik moest samen met mijn moeder naar bureau halt omdat ik zo vaak te laat was gekomen (19 keer). Eenmaal aangekomen waren mama en ik te laat bij de afspraak. De grap dat mijn laatkomen genetisch bepaald was werd niet echt gewaardeerd.”


Minder te laat komen is (naast leerplicht en daarmee tripjes naar halt) een goed voornemen omdat je daarmee minder hoeft na te komen of om 8 uur moet melden. Plus: te laat de les in komen is toch altijd nét een beetje ongemakkelijk.

 

Goed opletten in de les

Goed opletten in de les is letterlijk het halve werk. Als je dan toch op tijd wil komen en alles wilt bijhouden, scheelt  opletten in de les je heel veel tijd. Bovendien zit je er toch, want ja: leerplicht. Ken je dat moment dat je de stof voor de toets doorleest en het al helemaal snapt omdat het in de les al is behandeld? Dat is wat je wilt in je examenjaar, vooral omdat je examen herhaling is van alle behandelde stof. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

 

Minder geld uitgeven in de kantine

Veel scholen hebben tegenwoordig een gezonde kantine. Toch wordt er grof geld uitgegeven aan allerlei lekkere dingen. Stel dat je wekelijks €10 uitgeeft in de kantine, dan is dat  €520 per jaar. Goed idee  je consumptie op school te minderen? Geld uitgeven in de Appie is wel een beetje vals spelen, maar in principe telt het wel (het is tenslotte goedkoper)

 

Slagen

Dit is het ultieme doel natuurlijk. Het maakt niet uit hoe je het voor elkaar gaat boksen, je moet en zal dat diploma bemachtigen.  Een paar van bovenstaande goede voornemens kunnen je  helpen met het vergroten van je kans op slagen. Dan is alles niet voor niets. En het geld dat je bespaart door niet zo veel in de kantine te spenden, geef  je uit op je examenreis. Nou helemaal handig allemaal toch?!  

 

Heel veel succes dit jaar!