Hoe maak je een goede examenplanning?
Zit je in je examenjaar? Dan moet je waarschijnlijk héél véél leren. Het is niet handig op een paar dagen van tevoren beginnen. Wanneer je merkt dat het allemaal te veel werk is, is het het beste om een overzichtelijke planning te maken. Door een planning krijg je structuur en overzicht en daardoor ontstaat er rust in je hoofd. Blijkt uit ervaring dat je geen haalbare planningen kan maken? In dit artikel leggen wij je uit hoe dit wel gaat lukken.
Een goede planning maak je door de volgende vier stappen te doorlopen:
Stap 1
Maak een lijst je met alles wat je moet doen. Zijn de taken groot deel ze dan op in kleine delen. Stel je moet leren voor geschiedenis, deel tijdvakken dan op in kleinere stukje dus bijvoorbeeld 2 paragrafen van tijdvak 8.
Stap 2
Bedenk hoeveel tijd je kwijt bent per onderdeel. Het is belangrijk om voor jezelf helder te krijgen hoelang je bezig bent met één onderdeel. Op deze manier kan je bijvoorbeeld één uur rekenen voor twee tijdvakken voor geschiedenis!
Stap 3
Maak een lijstje of tabel met alle data tot aan de deadline zelf en bedenk hoeveel tijd je per dag wilt besteden aan leren. In de vorige stap heb je berekend hoeveel tijd je nodig hebt voor de stof, dus daardoor kan je nu makkelijk beslissen hoe je deze tijd gaat inplannen.
Stap 4
Nu je alle informatie hebt verzameld is het de bedoeling dat je alles in elkaar gaat puzzelen. Kijk dus goed naar de lijst met alles wat je moet leren (stap 1). Schrijf per onderdeel op hoeveel tijd je daarvoor kwijt bent (stap 2) en maak een overzichtelijke tabel om al deze stappen in te plannen (stap 3). Heb je genoeg tijd? Zo niet, waar ga je tijd winnen? Moet je nog vijftien uur werk verzetten in drie weken? Plan dan vijf uur per week in.
Als je een beter overzicht hebt van de taken die gedaan moeten worden en wanneer je ze gaat doen, zul je merken dat je meer ontspannen kunt zijn op de momenten die je vrij gepland hebt.
10 tips om goed te leren en plannen!
1. Blijkt uit ervaring dat je geen haalbare planning hebt neergezet? Verander dan je planning en plan voortaan wat ruimer. Hierdoor leer je steeds een betere planning te maken.
2. Het gaat om het uitvoeren van de taken en niet of de planning. Je planning zorgt er enkel voor dat je je tijd effectief indeelt.
3. Klaar met een taak? Streep deze dan af van je planning.
4. Beloon je zelf wanneer je een moeilijk taken hebt afgemaakt. Hierdoor krijg je ook meer motivatie als je je successen viert.
5. Wees niet te streng voor jezelf als je op een dag niet alle taken afkrijgt. Je planning moet je helpen voorbereiden en het is niet goed als je stress ervaart omdat je je planning niet afkrijgt.
6. Neem de tijden die je hebt gepland niet te nauw. Het gaat erom dat je het afkrijgt wat je wilt. Als tijdens het leren blijkt dat het langzamer gaat dan gepland, dan is dat helemaal niet erg. Het is belangrijker om die hoofdstukken goed te leren, dan het is om te stoppen op de exacte tijd van jouw planning.
7. Plan pauzes in en zorg voor vrij dagen en vrije avondjes. Je hoeft niet heel de dag productief bezig te. Af en toe Netflix aanzetten of met vrienden afspreken hoort er natuurlijk ook bij.
8. Raak niet in paniek als je door onverwachtse zaken je planning niet kunt halen. Bedenk dat je speling en marge hebt ingebouwd voor de belangrijke tentamens en examens.
9. Vermijd nachtwerk. Er zijn mensen die doorleren in de nacht omdat ze denken dat ze dan beter voorbereid zijn voor die belangrijke toets. Je hebt echter voldoende slaap nodig om een toets fris te kunnen maken.
10. Maak grote taken kleiner. Zo’n grote taak kan soms zó overweldigend zijn, je weet vaak niet waar je moet beginnen. Een kleinere taak is dan fijner om aan te werken.