Studeren via YouTube! Hoe betrouwbaar is dat?

Geschreven door: Maarten van Steijn
Op: 12 mei 2022
Examen en Huiswerk

Of je nu voor je eindexamen leert of voor een toets, op YouTube kun je talloze nuttige instructievideo’s vinden. Maar niet alle video’s zijn even betrouwbaar. Maarten geeft de do’s en don’ts voor het gebruik van YouTube.  

 

YouTube staat stampvol met amusement, nieuws en instructies in allerlei soorten en maten. Maar er zijn ook tal van video’s waarvan je iets kunt leren. Omdat ons brein onderwerpen in bewegend beeld goed kan verwerken, blijven die vaker hangen dan platte tekst. Als ik bijvoorbeeld een nieuwe telefoon op het oog heb, zoek ik op YouTube naar unboxing video’s, maar ik kijk ook naar instructievideo’s van Photoshop. Alleen hoe weet ik of al deze info wel betrouwbaar is?  

 

Wazige thumbnails  

Ik kom regelmatig op video’s uit waar ik na vijf minuten kijken nog geen steek verder ben. Dit kost me veel te veel tijd. Inmiddels weet ik hoe je ‘slechte’ video’s aardig kunt filteren. Zo zie je vaak al aan de thumbnail, de afbeelding voordat je de video start, of de productiewaarde hoog is. Zijn ze wazig of zeggen ze niets over de inhoud, voorspelt dat meestal niet veel goeds.  

 

How to fix this problem?  

Hele schokkende clickbait- titels als: ‘je gelooft nooit wat er toen gebeurde!’ stellen vaak uiteindelijk weinig voor. Titels die ik zelf juist wel weer pakkend vind zijn ‘how to… in 30 sec…’. Hier laat de uploader al zien hoe snel ik een probleem kan fixen. Uiteindelijk kom je toch nog wel een hoop video’s tegen waarop je niet zit te wachten. Maar ja, als je tekst en uitleg via Google zoekt kom je precies hetzelfde probleem tegen. 

 

Iedereen kan alles delen op YouTube  

Ik zie YouTube eigenlijk een beetje als Wikipedia. Vaak enorm informatief, maar elke gebruiker kan informatie via YouTube delen. Daarom kijk ik in de eerste instantie altijd naar het aantal subscribers en likes versus dislikes. Een kanaal met veel volgers en veel reacties kan positief zijn.  

 

Check ook de inhoud van de comments  

Natuurlijk scroll ik stiekem ook altijd even door de comments om voor mijzelf te bepalen of de tips & tricks van zo’n how-to kookvideo nou daadwerkelijk ergens op slaan. Dit geeft vaak al aan of de video betrouwbaar is of niet.  

 

Tijdcodes in de video  

Daarnaast check ik altijd de lengte van de video. De uploader wil zo veel mogelijk kijktijd meepakken, dus maakt hij de video’s vaak vrij lang. Maar als ze te lang worden klikt iedereen weg. Als de uploader echt het beste met je voor heeft, dan zet diegene timecodes in zijn of haar video. Dit zijn kleine blokjes in de tijdlijn van de video, waardoor je kunt skippen naar belangrijke onderdelen.  

 

Checklist:  

Bedenk het volgende voordat je een video bekijkt:  

  • Hoe groot is het videokanaal, dus ook de hoeveelheid volgers en de kwaliteit van de comments?  
  • Is het een duidelijke en aansprekende titel?  
  • Is de lengte goed voor jou?  
  • Upload het kanaal frequent nieuwe video’s? 
  • Heb je het idee dat de video jouw vragen beantwoordt?  

 

Kortom, blijf vooral nieuwsgierig en dingen leren via YouTube! Maar wees ook kritisch! 

 

(door Maarten van Steijn)  

Over Maarten van Steijn