Studiekeuzestress door eindexamenstress

Geschreven op: 29 apr 2021
Examen en Huiswerk

In het eindexamenjaar had Esther Simons (20) nog geen idee wat ze wilde studeren. Het examenjaar slokte haar volledig op. Ze besloot haar keuze een jaartje uit te stellen door een tussenjaar te nemen. Twijfel jij daarover? Lees hier welke tips zij voor jou heeft!  

Ik vond het examenjaar spannend en stressvol. Ik had nog geen idee welke studie ik wilde doen. Alsof het maken van schoolexamens en centrale examens nog niet druk genoeg is, mag je ook nog even je studiekeuze maken. Oké, ik wilde studeren, maar wat en waar? Ik kon vooral opnoemen wat ik niet wilde. Ik kreeg er stress van en het maakte me onzeker. Alsof ik de enige was die niet wist wat ze wilde na de middelbare school.  

Te veel examen- en keuzestress 

Ik ging toch maar naar open dagen en deed zelfs een meeloopdag van TaalwetenschapDat dan maar doen? Halverwege mijn examenjaar kwam de twijfel weer opWas dit wel de goede keuze? Had ik me wel genoeg verdiept in alle mogelijke studies? Was de universiteit echt mijn ding of was hbo beter? Ik werd moe van alle vragen. Samen met de stress van de examens werd het me te veel. Ik besloot daarom rond april dat ik een tussenjaar zou nemen.  

Een tussenjaar was de oplossing 

In dat jaar wilde ik gaan werken en me verder oriënteren op mijn studiekeuze. Kreeg ik daar weer allerlei vragen over. ‘Weet je dat wel zeker?’ ‘Ga je daarna nog wel studeren?’ Mijn ouders stonden inderdaad niet meteen te springen, maar zij stonden achter mij doordat ik uitlegde dat een tussenjaar me rust zou geven en dat ik me ook echt zou richten op mijn studiekeuze.  

Een niet al te leuke baan  

Na mijn examens werkte ik vier dagen per week bij de Action als winkelmedewerker. Ik spaarde een deel van mijn salaris en deed met de rest van het geld leuke dingenIk vond het geen leuke baan, maar dat motiveerde me extra om me opnieuw te oriënteren. 

In alle rust open dagen bezoeken  

In tegenstelling tot het jaar daarvoor, ging ik met rust in mijn hoofd naar de open dagen. Ik had een knop omgezet: het is geen ramp als ik het niet weet. Ik voelde zoveel rustwaardoor ik de keuze snel maakte: Taalwetenschap in Leiden. De keuze die ik het jaar daarvoor eigenlijk ook al maakte, maar waar ik toen zo aan twijfelde. Later kwam ik erachter: ik twijfelde niet omdat de studie niet bij me paste, maar omdat ik zo gestrest was.  

Tips 

  • Het geeft niet als je niet weet wat je wilt.  
  • Een tussenjaar is maar een jaar van je leven is en vliegt zo voorbij.  
  • Blijf je oriënteren. Zoek studies op en probeer ook eens te kijken naar studies die minder voor de hand liggen.  
  • Bezoek open dagen en praat met studenten en docenten. 
  •  Als je je goed hebt verdiept in je studiekeuze, begin je ook gemotiveerd aan het nieuwe schooljaar. 
  • Na een jaar werken heb je waarschijnlijk veel zin om te beginnen met je studie 
  • Geef je ouders het vertrouwen en vooral:  
  • Geniet van je tussenjaar!