Vijf allerlaatste tips voor jouw eindexamen!

Geschreven op: 31 mei 2021
Examen en Huiswerk

Je hebt je goed (of niet goed…) voorbereid op je eindexamen. Misschien heb je wekenlang geleerd of heb je gisteren pas je boek uit de je schooltas getrokken. In ieder geval: hier heb je al die jaren naar toegewerkt! Lees deze vijf tips die je helpen als je eenmaal met het examen bezig bent.


Tip 1: Blader je examen eerst door

Als je van tevoren al het examen doorbladert, dan weet je een beetje wat je kunt verwachten. Zijn het veel meerkeuzevragen? Of is het veel schrijfwerk vanwege de vele open vragen?

Tip 2: Reken uit hoeveel tijd je per vraag kunt besteden

In tijdsnood komen wil niemand! Dan kun je daar het best van tevoren al voor waken. Je kunt vrij makkelijk uitrekenen hoeveel tijd je aan één vraag kan besteden. We helpen je een handje:

  • Kijk op het voorblad van het examen hoe lang je examen duurt.
  • Kijk op het voorblad van het examen hoeveel punten er in totaal te behalen valt.
  • Bereken het aantal minuten dat je hebt per punt. Totaal aantal minuten : totaal aantal punten.

Voorbeeld: Stel, jouw examen duurt 150 minuten en je kunt 70 punten verdienen. Dan deel je 150 door 70. Dat komt neer op ongeveer 2 minuten per punt. Als jij bij een examenvraag ziet staan dat je 5 punten kunt verdienen, dan kun je dit keer die 2 minuten doen. 5 x 2 = 10 minuten. Aan een vraag die 5 punten oplevert, kun je dus 10 minuten besteden! En aan een vraag die 10 punten oplevert, kun je maar liefst 20 minuten werken.

Tip 3: Geef altijd antwoord

Een antwoord open laten is een doodzonde. Óók als je het antwoord niet weet. Vooral als het gaat om meerkeuzevragen kun je prima een gok wagen. Niets invullen levert je sowieso geen punten op! Is het een open vraag? Laat deze vraag dan even voor wat het is en kom er op het eind nog even op terug. Probeer altijd iets in te vullen! Misschien levert het je nog wat kleine puntjes op.

Tip 4: De allerlaatste check!

Heb je nog wat tijd over en heb je alles ingevuld? Check dan even of je alles duidelijk hebt beantwoord: is je handschrift leesbaar? Is het geen rommel? Kan de docent makkelijk zien bij welk vraagnummer welk antwoord hoort? Heb je bij wiskunde afgerond op het X aantal decimalen wat er van je wordt gevraagd? Als je nog niet alles hebt ingevuld, probeer dan niet in paniek te raken bij de vragen die je niet weet!

Tip 5: Schrijf je antwoorden over om achteraf te checken

Na je examen komen de antwoorden op examenblad.nl te staan. Handig om te kijken of je je examen goed of slecht hebt gedaan! Als je tijd overhebt, kun je op een kladpapier al jouw antwoorden opschrijven. Schrijf voornamelijk de meerkeuzevragen op om tijdsnood te voorkomen. Als het gaat om open vragen en je wil deze ook checken: schrijf dan de belangrijkste steekwoorden van je antwoord op.

Houd in je achterhoofd dat je sowieso fouten gaat maken. Niemand is perfect en het is heel uitzonderlijk als er tienen vallen. Probeer er ook een beetje van te genieten, want je sluit hiermee een bijzondere periode van je leven af!