Waarom een cv nu al handig is!

Geschreven door: Gaby Liao
Op: 23 mrt 2022
CV en Solliciteren

Op een curriculum vitae (cv) zet je belangrijke (werk)ervaring op een rij. Als je gaat solliciteren vragen werkgevers daar soms naar. Met een goed cv onderscheid jij je van andere sollicitanten. Je kunt er meer opzetten dan alleen werkervaring. Lees hier hoe je dat doet.

Haal goede schoolresultaten

Dit is een beetje vanzelfsprekend, maar goede cijfers kunnen geen kwaad. Vooral goede resultaten voor het eindexamen zullen van pas komen, al helemaal als je cum laude slaagt. Hoge cijfers zijn ook belangrijk als je bijles wilt geven.

Ga bijles geven op school

Als je in de bovenbouw zit kun jij prima bijles geven aan leerlingen van de onderbouw. Jij begrijpt als geen ander waar zij mee zitten. Vraag eens op school of daar mogelijkheden voor zijn. Een betaald baan kan natuurlijk ook, als je voor een bedrijf gaat werken. Je verbetert er ook je eigen kennis mee.

Doe werkervaring op in de vakanties  

Al je baantjes kun je op je cv zetten. In de vakanties zijn er altijd extra werknemers nodig. Je kunt in die periode veel werken of meerdere vakantiebaantjes nemen om je cv een boost te geven.

Word vrijwilliger!

Vrijwilligerswerk staat heel goed op je cv, ook al is het maar voor een paar uurtjes per week. Je laat zien dat jij gemotiveerd bent iets voor een ander te doen. Je kunt aan verschillende (non-profit) organisaties vragen of ze hulp nodig hebben. Verder zijn verzorgingshuizen en eventueel kerken ook een optie.

Ga schrijven voor de schoolkrant

Je kunt trots zijn als je schrijft voor de schoolkrant. Niet iedereen kan namelijk goed schrijven. Daarnaast is het een goede oefening voor je Nederlands schrijfexamen.

Ga in de leerlingenraad of in een (feest)commissie

Wil jij later in een bedrijf of bij de overheid werken? Neem dan zitting in de leerlingenraad, medezeggenschapsraad of een commissie op jouw school. Bijvoorbeeld een speciale galacommissie voor het kerstfeest. Je doet ervaring op met dingen regelen en organiseren. Superhandig voor later!

Geholpen met de open dagen van school? Zet het op je cv!  

Iedere middelbare school heeft open dagen, waarbij hulp zeer welkom is. Als je dit op je cv zet, laat je zien dat je van aanpakken weet.

Cursussen en trainingen kunnen ook op je cv

Heb jij bijvoorbeeld een typecursus gedaan of een cursus Office (Powerpoint of Excel) Zet het op je cv. Soms bieden scholen trainingen aan voor sociale vaardigheden. Soms krijg je na afloop een certificaat. Ook die kun je op je cv zetten.

Versterk je Engels, Duits of Frans

Op sommige scholen kun je een verdiepingscursus in de talen volgens. Je moet hiervoor wel in aanmerking komen, want je volgt een intensief talenprogramma. Denk bijvoorbeeld aan het Cambridge Examen Engels. Ook daar krijg je een certificaat voor dat je op je cv kunt zetten.

Leer zelfstandig een extra taal

Vreemde talen kunnen spreken is altijd zinvol, ook al spreek je ze niet vloeiend. Met hulp van (gratis) apps of Youtube-video’s kun je er gemakkelijk een of meerdere talen bij leren. Kies voor vreemde talen die niet iedereen spreekt, maar die wel superbelangrijk zijn, zoals Spaans of Chinees. Het levert je gegarandeerd extra punten op bij je toekomstige werkgever.

Ben jij scholier en lijkt het jou leuk ook dit soort teksten te schrijven? Wil je daarnaast goed verdienen? Kom dan ons redactieteam versterken! Je schrijft artikelen voor scholieren over allerlei onderwerpen. Mail dan naar madelief@qompas.nl of stuur ons een DM op Instagram! 

Over Gaby Liao