Zo voorkom je uitstelgedrag!
Je kent het wel, je komt thuis na een lange schooldag en moet eigenlijk gaan leren. Maar in plaats van leren pak jij je telefoon en gaat even je sociale media checken. Voor je het weet is het al laat in de avond en heb je nog steeds niks geleerd. Met deze tips kan jij uitstelgedrag voor schoolwerk voorkomen.
Zet een timer voor jezelf
Wanneer het je echt niet lukt om je ergens toe te zetten, zet dan bijvoorbeeld een timer op je telefoon en laat hem over 5 minuten afgaan. Spreek met jezelf af dat je daadwerkelijk ook aan de slag gaat wanneer jouw timer afgaat. Zo ben je wel gedwongen om iets te gaan doen en zul je je uitstelgedrag aan de kant moeten schuiven.
Creëer overzicht
Er zijn verschillende manieren waarop jij voor jezelf overzicht kunt creëren om uitstelgedrag tegen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van een to do lijst. Met behulp van de to do lijst krijg je een overzicht van dingen die je nog moet doen. Ook kan je bijvoorbeeld overzicht creëren met post-it. Schrijf de taken die je wilt doen op een post-it en plak ze vervolgens op plekken waar je vaak langskomt, zo creëer je niet alleen overzicht, maar ook een reminder voor jezelf om opdrachten uit te voeren.
Deel je taak op in kleinere stukjes
Heb je een grote opdracht of een belangrijke toets op de planning? Probeer dan de taak in kleinere stukken op te delen. Leer in plaats van een heel hoofdstuk een paar paragrafen, dit werkt namelijk ook beter voor het opslaan van de informatie in je brein. Beloon jezelf wanneer je een taak hebt afgerond. Want ook door het afronden van kleinere taken krijg je meer overzicht en motivatie om verder aan de slag te gaan met andere opdrachten.
Voorkom afleiding
Het klinkt misschien heel cliché, maar veel afleiding is geen voordeel als je last hebt van uitstelgedrag. Zorg er daarom voor dat er in je omgeving zo min mogelijk afleiding is. Zorg voor een opgeruimde kamer en leg je telefoon vooral ver aan de kant, het liefst helemaal uit het zicht en zorg dat hij op stil staat. Hierdoor wordt je in ieder geval niet afgeleid door meldingen op je telefoon of andere geluiden.
Begin op tijd met leren
Nog even snel leren voor een toets die je binnen een paar uur hebt. Soms kan dat werken om nog even wat extra stof op te halen maar meestal werkt het niet in je voordeel. Misschien vindt je het wel overdreven om twee weken voor een toets te beginnen met leren voor je toets, maar toch is het een goed idee om dat wél te doen. Doordat je namelijk op tijd begint met leren, blijft de stof beter in je hoofd zitten en heb je meer tijd om moeilijke stof te herhalen. Ga dus zodra je thuiskomt niet meteen op je telefoon zitten maar begin met leren en beloon jezelf daarna met een tijdje op je telefoon.
Begin met vakken die je moeilijk vindt
Beginnen met het vak dat je het moeilijkst vindt is een goed idee, dan ben je er namelijk ook weer het snelst vanaf. Hierdoor heb jij alles wat je moeilijk vind al afgerond en heb je de positieve energie om nog even die paar dingetjes te doen die je wel makkelijk vindt.
Wees niet té perfectionistisch
Als je uitstelgedrag vertoont, ga dan voor jezelf na of je niet té perfectionistisch bent voor jezelf. Door minder perfectionistisch te zijn is het makkelijker om je doelen te bereiken en je opdrachten op tijd af te ronden. Wanneer je je opdrachten namelijk op tijd af hebt, heb je meer tijd over om je opdrachten nog eens rustig door te nemen. Hierdoor voorkom je fouten en kan je je werk met een goed gevoel inleveren.