Je allereerste cv schrijven? Dat doe je zo!

Geschreven op: 17 mei 2022
CV en Solliciteren
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Binnenkort tijd voor je eerste baan? Of zoek je een bijbaantje voor naast school? Je eerste curriculum vitae maken kan best spannend zijn. Hoe ziet de indeling eruit? Maak je zelf een lay-out of gebruik je een cv template? Al deze vragen over het schrijven van een cv voor een bijbaan, een eerste baan of een stageplek worden hier beantwoord. 

Weinig werkervaring? Geen probleem!

Het is meer dan normaal dat je als starter weinig tot geen werkervaring hebt. Naast ‘echt’ werk zijn er nog een boel andere activiteiten die relevant kunnen zijn voor de vacature waarop je wilt solliciteren. Denk aan de stages die je hebt gelopen, vrijwilligerswerk bij de lokale sportvereniging of bijbaantjes die je hebt gehad. En zelfs als je cv helemaal blanco is, kun je het gebrek aan werkervaring compenseren met bijvoorbeeld je competenties en vaardigheden.

Wat zet ik op mijn cv?

Bij een starters cv zonder al te veel werkervaring zijn er een aantal onderdelen die je zeker niet mag vergeten:

  •        Je persoonlijke gegevens
  •        Je gevolgde opleidingen
  •        Je bijbaantjes
  •        Je nevenactiviteiten
  •        Je vaardigheden

Welke nevenactiviteiten kan ik toevoegen?

Je hebt al kunnen lezen dat je het ‘geen werkervaring-probleem’ kunt aanpakken met het benoemen van nevenactiviteiten. In plaats van het vermelden van eerdere banen, kun je relevante ervaringen opnemen die je hebt opgedaan naast je studie.

Stages

Bij veel studies is stagelopen een verplicht onderdeel. En dus een prima manier om toch werkervaring op je cv te kunnen zetten. Werkgevers houden van resultaten. Daarom is het slim om niet alleen te benoemen wat je hebt gedaan tijdens je stage, maar zeker ook wat je hebt bereikt. 

Cursussen en workshops

Misschien heb je wel meegedaan aan workshops op school of naast je opleiding. Of heb je interessante online cursussen en trainingen gevolgd. Zijn deze cursussen relevant voor je sollicitatie? Zet ze dan zeker op je cv.

Gevolgde studievakken

Het is slim om relevante kennis te tonen aan een toekomstige stagebegeleider of werkgever. Zet daarom de vakken die je hebt gevolgd tijdens je studie op je cv. Een korte omschrijving per vak is aan te raden, maar cijfers vermelden hoeft niet.

Afstudeeropdracht of scriptie

Wanneer je ervoor kiest om je afstudeeropdracht of je scriptie te vermelden op je cv laat je een stukje eigen persoonlijk werk zien. Wel is het handig als de opdracht of scriptie in lijn ligt met de functie waarop je solliciteert.

Vrijwilligerswerk

Maatschappelijke betrokkenheid zegt iets over jou als persoon en laat zien waar je voor staat. Daarom is vrijwilligerswerk ook een mooie aanvulling voor een cv.

Commissiewerk

Een ander interessant onderdeel zijn de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd voor een studie- of studentenvereniging. Hierbij kun je denken aan bestuursfuncties maar ook aan de feestcommissie of de sponsorcommissie.

Zet ik mijn vaardigheden op mijn cv?

Juist bij weinig werkervaring is het aan te raden om de nadruk te leggen op relevante vaardigheden en competenties. Je hebt vast en zeker bepaalde vaardigheden ontwikkeld tijdens je studie of bij de uitoefening van nevenactiviteiten. Denk aan de rol die je hebt gespeeld tijdens studieprojecten en vergeet ook niet om harde ‘skills’ te noteren zoals je talenkennis of kennis van bepaalde programma’s.

Extra tip: het persoonlijk profiel

Zeker zonder de nodige werkervaring kun je je met een goed persoonlijk profiel onderscheiden van je concurrentie. In een paar zinnen licht je een tipje van de sluier op over wie jij bent als persoon en wat je ambitie is.

Op het eerste gezicht lijkt een cv maken een hele klus. Maar met bovenstaande tips schrijf jij een kundig starters cv, ook als je over weinig werkervaring hebt beschikt!