Alles wat je moet weten over gehoorschade
Je hebt er vast weleens over gehoord: gehoorschade. Het is een belangrijk onderwerp omdat gehoorschade veel invloed kan hebben op je dagelijks leven. Daarom vertellen wij je wat gehoorschade is, én vooral hoe je het kan voorkomen.
Wat is gehoorschade?
Gehoorschade betekent eigenlijk gewoon dat je gehoor beschadigt is. Het treedt op wanneer de trilharen in je binnenoor beschadigd raken. Deze trilhaartjes kunnen beschadigd raken door te harde geluiden of harde muziek. Hierdoor raken ze beschadigd of overbelast waardoor geluid niet meer goed door kan komen. Deze beschadiging kan uiteindelijk leiden tot een ruis of pieptoon in je oor. Je kan gehoorschade krijgen door het luisteren naar te harde muziek of harde geluiden. De gehoorschade kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld na een concert, maar het kan uiteindelijk ook je hele leven blijven. De beschadigde trilhaartjes genezen namelijk niet zo snel meer waardoor je er je hele leven last van kunt houden.
Zo kan jij gehoorschade voorkomen
Je wilt natuurlijk niet dat gehoorschade jou overkomt, en daarom geven wij je tips zodat je gehoorschade kunt voorkomen.
- Veel van de mensen die gehoorschade hebben, hebben dit gekregen doordat ze voor een langere tijd teveel naar harde muziek hebben geluisterd. Daarom is het erg belangrijk dat je muziek niet te hard zet tijdens bijvoorbeeld een feestje of wanneer je muziek beluisterd via een koptelefoon of oortjes.
- Heb je ook altijd een piep in je oor wanneer bijvoorbeeld bij een festival bent geweest? Dat is het eerste teken van gehoorbeschadiging. Daarom is het belangrijk dat je af en toe een geluidspauze in last tijdens een concert of festival, dit kan al door bijvoorbeeld even naar de wc te gaan en even niet in het harde geluid te staan.
- Wil je toch harde muziek luisteren of naar een festival? Dan is het misschien slim om oordopjes in te doen. Oordoppen zorgen er namelijk voor dat je het geluid van de muziek nog wel goed kan horen, maar dat het alleen niet zo hard binnenkomt. Zo kan je toch genieten van de muziek, maar loop je geen gehoorschade op.
Wat als je dan toch een piep of ruis in je hoor hebt?
Heb je na een concert, festival of feestje toch nog last van een piep of ruis in je oor? Dan is het extra belangrijk om je oren letterlijk even rust te geven. Luister bijvoorbeeld even niet naar harde muziek, zet de televisie niet te hard en zorg dat je je in een rustige omgeving bevindt zodat je oren letterlijk even kunnen herstellen van al het geluid. Bij de meeste mensen verdwijnt de piep gelukkig weer meestal vanzelf.
Alles over gehoorschade, de gevolgen en hoe te voorkomen
Hopelijk weet je nu wat gehoorschade inhoudt en vooral ook hoe je het kan voorkomen. Zorg dat muziek niet te hard staat, geef je oren af en toe een geluidspauze en draag oordopjes wanneer je je alsnog in een omgeving bevindt met harde geluiden of muziek. Gehoorschade is namelijk prima te voorkomen als je er samen goed op let en jij gewoon je oordoppen in doet wanneer dat nodig is. Zo kan je alsnog lekker genieten van een festival of feestje, maar loop je geen gehoorschade op!