Mag je voor het eerst stemmen? Hier moet je aan denken!
De verkiezingen zitten er weer aan te komen en dat betekent dat je moet gaan stemmen. Het kan zijn dat je voor het eerst mag stemmen en dat kan best spannend zijn. Maar geen zorgen in dit blogartikel vertel ik je waar je aan moet denken, hoe alles werkt en hoe je een goede doordachte keuze kan maken.
Wanneer en waar kan ik stemmen?
De Tweede Kamerverkiezingen zijn dit jaar op woensdag 22 november. Op de dag van de verkiezingen mag je tussen 7.30 uur 's ochtends en 21.00 uur 's avonds stemmen.
Je brengt je stem uit bij een stembureau. Je kan online alle stembureaus bij jou in de beurt vinden, super handig! Je ontvangt ook een overzicht van alle stembureaus via de post. Op dit overzicht kun je ook zien welke stembureaus je goed met een lichamelijke beperking terecht kan. Reis je nou veel met de trein? Op stations staan ook vaak stembureaus, zo kan je daar makkelijk je stem uitbrengen.
Wat heb ik nodig om te stemmen.
Als je gaat stemmen moet je twee dingen niet vergeten om mee te nemen naar het stembureau: je stempas en een geldig identiteitsbewijs. Je stempas ontvang je in de weken voor de verkiezingen in de brievenbus. Heb je hem nou per ongeluk weggegooid? Dan kun je voor 18 november een nieuwe aanvragen bij jou gemeente.
Hoe gaat het op het stembureau
Dan gaat het gebeuren je gaat je stem uitbrengen, spannend! Op het stembureau laat je je stempas en identiteitsbewijs zien. Dan krijg je een gigantisch groot vel met alle personen waarop je kan stemmen en een rood potlood. Je gaat vervolgens een stemhokje binnen. Daar kan je de persoon waar op je wil stemmen opzoeken. Als dit de lijsttrekker van de partij is staat die altijd bovenaan. Je kan ook op andere personen stemmen. Sommige mensen stemmen bijvoorbeeld graag specifiek op een vrouw, een student of iemand waar ze zichzelf in herkennen. Als die persoon genoeg voorkeursstemmen krijgt, kan hij of zij een plekje krijgen in de Tweede Kamer.
Hoe maak ik nou een goede keuze?
Voor de verkiezingen wordt je platgegooid met partijprogramma’s, campagnes, debatten en advertenties. Hoe ga je nou in deze chaos goed je eigen keuze maken.
- Doe de stemwijzer. Dit is een van de meest gebruikte opties om er achter te komen welke politieke voorkeur jij hebt. Je gaat 30 stellingen beantwoorden of je het ermee eens of oneens ben. Dan krijg je een lijstje met partijen die het dichtste bij jouw politieke voorkeur liggen en een uitleg van hun standpunten bij alle stellingen.
- Denk eens na over wat jij belangrijk vindt. Welke onderwerpen vind jij het belangrijkst voor de aankomende verkiezing. Dan kun je gaan uitzoeken welke partijen dat ook belangrijk vinden en zich daar hard voor gaan maken na de verkiezingen.
- Doe de MotieChecker. Dit is nog een handige optie. De Motiechecker is van het Instagramkanaal CheckjeStem. Hier delen ze moties van de Tweede kamer en hoe de partijen hier op hebben gestemd. Met de Motiecheker kom je via 26 moties erachter hoe partijen stemmen. Dit is fijn zo kom je er achter hoe de partijen echt stemmen en niet alleen hun standpunten
- Leest de partijprogramma’s door. Het beste is natuurlijk is om de partijprogramma’s door te lezen van de politieke partijen. Hier geven ze aan waar zij zich hard voor willen maken tijdens de verkiezingen en wat hun standpunten zijn. In deze verkiezing doen er 26 partijen mee. Ze allemaal door lezen is een grote klus. Een handige tweede optie: maak de Stemwijzer en lees vervolgens het programma door van de partijen waar jij het meeste mee hebt.