De gevaren van een neusspray verslaving

Geschreven door: Mirthe van Liesdonk
Op: 5 aug 2024
Gezondheid en Lifestyle

Neusspray gebruiken omdat je verkouden bent: Kim (wilt anoniem blijven dus deze naam is verzonnen) zag dit middel twee jaar geleden als een tijdelijke oplossing voor haar verkoudheid, maar nu kan ze niet meer zonder. Ondertussen is ze al twee jaar verslaafd aan neusspray en ze is niet de enige. Volgens experts zijn tussen de 10.000 en 100.000 mensen verslaafd aan neusspray. Maar, wanneer ben je verslaafd?

Onschuldige verkoudheid

Het begon voor Kim bij een onschuldige verkoudheid. Neusspray bracht haar meermaals per dag verlichting. Door neusspray slinken namelijk de slijmvliezen in je neus, die geïrriteerd en opgezwollen raken wanneer je verkouden bent, zodat je gemakkelijker adem kan halen. "Na een paar weken was de verkoudheid nog niet over en daarom bleef ik de neusspray gebruiken,’’ zegt Kim. "Ik had het gevoel dat ik verkouden bleef en dat ik de neusspray nodig had om lucht te krijgen’’. Dit komt door de afhankelijkheid van het stofje Xylometazoline, die de bloedvaatjes in het neusslijmvlies vernauwt waardoor je vrijer kan ademen. Twee jaar later, zit Kim nog steeds met een probleem: ze blijft verkouden en de neusspray biedt haar geen verlichting meer. 

Nooit zonder

"Mijn neusspray is heilig voor me, ik ga nergens heen zonder,’’ bekent Kim wanneer ze vertelt over haar probleem met het middel. Ze neemt haar neusspray mee naar de raarste plekken: "De neusspray gaat mee naar boven als ik ga slapen, hij gaat mee naar de wc en ook naar feestjes heb ik altijd een flesje bij me,’’ zegt ze lachend. Of ze echt niet heel even zonder neusspray kan? “Nee, ik raak nu zelfs in paniek wanneer ik mijn neusspray niet bij mee heb, ik ben bang dat ik dan geen lucht meer krijg.”

Een per dag

Eén flesje neusspray per dag, gebruikt ze: "Het is niet alleen een ongezonde hobby, maar het kost ook nog eens behoorlijk wat geld. Een flesje neusspray is namelijk al gauw zo’n zeven euro per flesje. Voor dat geld kan je eigenlijk zoveel andere leuke dingen doen. ’’Kim heeft van alles geprobeerd om van de neusspray af te komen: “Ik ben gewisseld van neusspray of probeerde het simpelweg niet meer te gebruiken, maar het werkte gewoon niet," geeft ze toe. "Mijn neus was steeds weer verstopt, waardoor ik het benauwd kreeg en de drang niet kon weerstaan om neusspray te gebruiken."

Pretpark

Niet alleen op gekke plekken, maar ook tijdens bizarre situaties kan Kim niet zonder haar geliefde neusspray. "Ik zat een keer in attractie in een pretpark en had een enorme behoefte aan neusspray, dus daar heb ik toen aan toegegeven.”

Afkicken

Kim is nog steeds verslaafd aan de neusspray, maar er zijn mogelijkheden om te stoppen. Zo kan je altijd bij een huisarts terecht. Bij langdurig neusspray gebruik treedt er schade op aan het neusslijmvlies. Bij verslaving is het belangrijk om te onthouden waarom je bent begonnen met de neusspray. Een kleine verkoudheid of juist een allergie. Door de oorzaak van het probleem te onderzoeken, kan je makkelijker afkicken van het middel. 

Is deze situatie voor jou herkenbaar? Trek dan optijd aan de bel.

 

 

Over Mirthe van Liesdonk