Discriminatie en racisme op school zijn niet normaal!

Geschreven door: Chrisha Sivakkolunthu
Op: 29 sep 2022
Gezondheid en Lifestyle

Op school krijgen veel leerlingen te maken met discriminatie en racisme. Denk aan vervelende opmerkingen van klasgenoten of docenten over iemands naam of uiterlijk. Dat is geen grap, al wordt het zo vaak wel afgedaan. Lees de drie verhalen van Jamila, Emir en Kaan.

Jamila: ‘Spijt dat ik toen niks heb gezegd’

“Ik zat in 5-havo en raakte op school aan de praat met een leerling uit 6-vwo. Het ging over wat we deden in onze vrije tijd en over mijn afkomst en cultuur. Ik vertelde dat ik afgelopen weekend naar een Marokkaanse bruiloft was geweest, waarbij ik een traditioneel Marokkaanse dans had gedaan en ik vertelde dat ik goed Arabisch praatte. Ineens veranderde het gesprek van toon, toen hij onvriendelijk zei: ‘Als je Marokkaans bent, ga je toch gewoon terug naar je eigen land!?’ Die had ik niet zien aankomen. Ik schrok enorm en zei niks. De jongen zag dat het me raakte en begon een beetje te lachen. Het was maar een grapje en heus niet serieus bedoeld. Ik kon geen woord uitbrengen. Nu denk ik dat het beter was geweest als ik er wél iets van had gezegd. Dit soort opmerkingen kunnen gewoon niet en grappig is het al helemaal niet. Ik heb inmiddels gemerkt dat mensen die discrimineren of racistische opmerkingen maken zich er vaak pas van bewust worden wanneer ze erop worden aangesproken. Dat doe ik nu dan ook.”

Emir: ‘Die wiskundeleraar behandelde mij echt anders’

“Ik heb altijd het gevoel gehad dat mijn docent wiskunde mij anders behandelde dan andere kinderen. Voor wiskunde had ik bijvoorbeeld een opdracht ingeleverd met precies dezelfde antwoorden als mijn klasgenoot, maar ik kreeg een 4,8 en hij een 7,2. Ik dacht dat dit door mijn Turkse afkomst kwam. Die docent maakte wel vaker opmerkingen. Als ik bijvoorbeeld Turks praatte in de klas, zei hij dat ik maar beter naar Turkije kon gaan. Hij maakt dit soort opmerkingen ook bij andere leerlingen met een migratieachtergrond. Ik was zo boos over mijn wiskundecijfer dat ik ging praten met de directeur van mijn school. Na dit gesprek sprak de schooldirecteur ook met de wiskundedocent en die liet weten dat de beoordeling niets met mijn afkomst te maken had. Ik geloofde er niets van, maar heb het erbij gelaten. Ondanks het gesprek met de directeur zag ik geen verandering in het gedrag van de docent. Ook al veranderde er niks, ik ben toch blij dat ik naar de directeur ben gestapt.”

Kaan: ‘Door die opmerkingen voelde ik me niet thuis’

“Tijdens mijn allereerste kennismaking op het mbo vertelde ik in de klas dat ik half Turks en half Nederlands ben, waarop de docent hardop in de klas zei dat ik dan zeker een identiteitscrisis had. De toon was gezet. Ook leerlingen begonnen daarna over mijn gemengde afkomst. Ik voelde me daardoor niet thuis op de opleiding. Uiteindelijk ben ik met mijn opleiding gestopt. Nu zit ik op een andere mbo, waar het stukken beter gaat.”

Wat kun je doen?

Spreek je uit en zeg dat je het vervelend vindt.

Spreek mensen aan op hun discriminerende of racistisch opmerkingen. Laat weten dat het je kwetst en dat het niet oké is om iemand zo te behandelen. Doe dit wel op een respectvolle en duidelijke manier. Mogelijk wordt iemand zich er zo bewust van wat hij doet. Als je het voorbij laat gaan. Kun je daar later last van krijgen.

Praat er met iemand over die je vertrouwt

Praat erover met iemand die je vertrouwt. Dit kan een vriend of vriendin zijn, maar ook een docent of vertrouwenspersoon op school. Je gediscrimineerd of buitengesloten voelen kan veel impact op je hebben en door er met andere over te praten kan dit een steun of troost voor je zijn.

Doe een melding

Je kunt een melding doen bij ernstige discriminatie of racisme, bijvoorbeeld op school, bij de vertrouwenspersoon of bij de politie. Er zijn ook antidiscriminatiebureaus die je kunnen adviseren of helpen met een klacht. Kijk op discriminatie.nl

 

(Door Chrisha Sivakkolunthu) 

Over Chrisha Sivakkolunthu