Dit zijn de 10 meest voorkomende voornemens

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 2 jan 2024
Gezondheid en Lifestyle

Heb jij ook zo’n waslijst aan goede voornemens of geloof jij het wel, omdat jij je er toch niet aan houdt? Hoe zorg je ervoor dat je eind 2023 niet al je goede voornemens bent vergeten? Wij zetten de 10 meest voorkomende voor je op een rijtje mét tips waardoor het jou dit jaar wel lukt om ze te rocken!

1. Bijbaantje zoeken  

Wil je dit jaar geld verdienen voor een leuke vakantie of om iets uit te kunnen geven in het weekend? Dan is een goed verdienend baantje handig. Naast vacaturesites kun je ook op Instagram kijken onder de hashtag ‘Job + jouw stad’. Vraag daarnaast vrienden en familie of zij iets leuks voor je weten.  

2. Meer sporten/ meer bewegen  

Meer sporten leidt tot een fitter bestaan. Het is niet alleen goed voor je lichaam, we worden er ook blijer van. Om sporten vol te houden is het handig om je doelen visueel te maken. Schrijf je doelen op, bijvoorbeeld twee keer in de week een half uur naar de sportschool, of zet ze in je telefoon. Op deze manier weet je altijd waarvoor je het doet.  

3. Gezonder leven  

Gezonder leven is een heel groot en breed voornemen. Begin dus met kleine stapjes. Drink genoeg water. Ongeveer 1 liter per dag. Vermijd te veel koffie en probeer groente en fruit. Probeer niet tussendoor te snoepen. Suiker eten is gewenning. Hoe minder je het eet, hoe minder je lijf ernaar vraagt.  

4. Vaker huiswerk maken/ studie bijhouden, nu écht

De gouden tip om je huiswerk te maken is: doe het meteen en begin op tijd. Het klinkt misschien logisch, maar we stellen dit soort vervelende dingen vaak uit. De berg huiswerk wordt alsmaar groter en je ziet er steeds meer tegenop. Doe elke keer een beetje. Zo voorkom je stress.  

5. Beter opletten in de les/ minder schermtijd 

In de klas zijn we snel afgeleid. Grote kans dat je naast je beste vriend of vriendin zit. Op je telefoon verschijnen voortdurend berichtjes en buiten is de regen veel interessanter dan die saaie les. Toch scheelt het de helft van je werk thuis als je in de les wel oplet. Zet daarom je mobiel op niet storen. Maak het jezelf makkelijk en behoud je focus. 

6. Meer leren  

Of je nu in je examenjaar zit of net in de brugklas, er moeten voldoendes gehaald worden. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien ben je helemaal geen studiebol en vind je leren helemaal niet leuk. Probeer het leuker voor jezelf te maken. Maak een lekker broodje voor jezelf, koop je lievelingsdrinken en ga er lekker voor zitten. Maak een duidelijke planning voor jezelf en schakel hulp in van vrienden, vriendinnen of een bijlesdocent als je er echt niet uitkomt.  

7. Stoppen met roken  

We weten allemaal dat roken slecht is. Toch blijft het voor veel mensen lastig om ermee te stoppen. Bedenk daarom waarom je wilt stoppen. Hang ook een extra doel aan het stoppen. Reken bijvoorbeeld uit hoeveel je wekelijks of maandelijks bespaart door niet meer te roken. Verzin een doel voor het uitgespaarde geld of beloon jezelf met een nieuwe trui of een dagje uit. Schakel eventueel hulp van je huisarts in, die kan je op een goede manier helpen met handige tips.  

8. Beter plannen  

Sporten, een sociaal leven, school, werk, je hebt het er allemaal maar druk mee. Met zo’n druk leven kan een afspraak of een schoolopdracht er nog wel eens bij inschieten. Maak het jezelf daarom makkelijk met een hulpplanner. Gebruik bijvoorbeeld Trello. Hier kun je gemakkelijk al je to do’s inzetten en die afvinken wanneer je ze hebt gedaan.  

9. Minder geld uitgeven, meer sparen 

We geven in een week vaak veel meer uit dan we denken. Bijvoorbeeld een broodje in de pauze, koffie op het station of iedere week een nieuw kledingstuk. Het lijkt niet veel, maar aan het einde van de maand lopen de kosten hoog op. Koop een thermosfles en neem je eigen koffie mee, smeer ‘s ochtends lekkere broodjes voor jezelf en koop tweedehands kleding. Dit helpt je om te sparen.  

10. Je aan je goede voornemens houden 

Je voornemens volhouden blijkt toch lastiger dan gedacht. Het helpt als je van tevoren bedenkt welke obstakels je onderweg tegenkomt. Wat ga je doen als je je hebt voorgenomen om te gaan sporten, maar het regent? Wat doe je als je je ellendig voelt en je bent gestopt met roken? Bedenk van tevoren wat je in die situaties gaat doen. Dit helpt om je in tijden van zwakte je toch aan je voornemens te houden.  

 

 

 

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.