Hoe weet je of je een burn-out hebt?
Daar zat ik dan, aan mijn bureau met een enorme berg huiswerk voor mijn neus. Ik voelde me al tijden moe en somber. Met lood in mijn schoenen begon ik aan mijn opdrachten, maar het lukte totaal niet. Achteraf niet zo vreemd want ik bleek een burn-out te hebben.
Misschien heb jij ook wel eens van die periodes dat het niet zo goed gaat. Je kunt je niet concentreren, slaapt slecht en voelt je somber. Dit wil niet zeggen dat je meteen een burn-out hebt. Het is namelijk heel normaal om je wel eens rot te voelen en niet alleen omdat er iets vervelends is gebeurd.
Twee op de vijf jongeren heeft last van mentale problemen
Als het vervelende gevoel niet weggaat, kun je last krijgen van mentale problemen. Twee op de vijf jongeren heeft dit, volgens onderzoek van het RIVM. Als je maar door blijft lopen en je problemen niet aanpakt, kun je uiteindelijk in een burn-out terechtkomen.
Veel te perfectionistisch
Een burn-out ontstaat vaak door een combinatie van verschillende factoren zoals: langdurige stress, een hoge werkdruk en sociale problemen. Mijn burn-out ontstond dan ook doordat ik erg perfectionistisch ben, voor iedereen klaar wil staan en ik daardoor eigenlijk geen tijd meer aan mezelf besteedde.
Praat erover met iemand die je vertrouwt
Uiteindelijk ben ik erover gaan praten. Dat was echt belangrijk. Wacht daar niet te lang mee. Geef aan wanneer iets echt niet meer gaat. Praat erover met je ouders, vrienden, leraren of andere mensen die je vertrouwt. Zij kunnen jou helpen je grenzen beter te leren kennen en je zo helpen.
Omgaan met een burn-out
Ik kreeg de tip mijn burn-out te accepteren door goed voor mezelf te zorgen. Ik stopte tijdelijk met school en deed dingen waar ik me goed bij voelde, zoals: bakken, lezen of een leuke film kijken. Helaas kreeg ik daar veel kritiek op van mijn medeleerlingen. Ze vonden me lui en dachten dat ik gewoon geen zin had in school. Dat vond ik moeilijk.
Alles op een rij zetten
Ik probeerde de oorzaken van mijn spanningen op een rij te zetten. Het voelde belangrijk daar een duidelijk overzicht van te krijgen. Ook maakte ik een rij van dingen waar ik juist blij van werd. Daarna kon ik geleidelijk weer aan de slag met school- en huiswerk. Ik merkte dat ik veel beter om kon gaan met de dingen die mij spanning opleverden.
Heeft iemand uit je omgeving mogelijk een burn-out?
Als je merkt dat iemand in je omgeving last heeft van mentale problemen, praat dan met diegene. Luister goed en stel vragen zonder oordeel. Bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat je somber bent, klopt dat?’ Het is ook belangrijk om door te vragen tijdens het gesprek: ‘Hoe komt het dat je je zo voelt?’ Dit helpt die persoon een beter inzicht te krijgen in de situatie. Begin niet meteen over jezelf te praten, maar luister vooral.
(Door Mirthe van Liesdonk)