Paniekaanval? Luister goed naar je lichaam!
Je bent ineens misselijk, benauwd en gaat trillen. Herken je deze signalen? Dan zou het weleens kunnen dat je een paniekaanval hebt gehad. En je bent niet de enige, in Nederland heeft namelijk zo’n 4 procent van de mensen weleens een paniekaanval gehad. Lees hier wat een paniekaanval is en wat je eraan kunt doen.
Wat is een paniekaanval?
Tijdens een paniekaanval raakt je lichaam letterlijk in de war door spanning en angst, zonder dat je het zelf door hebt. Je lichaam maakt dan stresshormonen aan waardoor je sneller gaat ademhalen en een hogere hartslag hebt, zelfs wanneer je niks doet.
Tips voor als je een paniekaanval krijgt
- Probeer rustig in en uit te ademen. Neem bijvoorbeeld 3 seconden om in te ademen en 6 seconden uit te ademen. Door rustig adem te halen zorg je er namelijk voor dat je hartslag daalt en de paniekaanval in hevigheid zal afnemen.
Tips voor als iemand in je omgeving last heeft van paniekaanvallen
- Als iemand in je omgeving last heeft van paniekaanvallen, is het belangrijk om een luisterend oor te bieden en te vragen wat hij of zij nodig heeft. Geef de persoon de ruimte en het gevoel dat de angst en emoties er mogen zijn.
- Stel vragen, probeer degene met de paniekaanval te begrijpen en vraag vooral wat degene met de paniekaanval prettig vindt. De ene persoon vindt het bijvoorbeeld prettig om getroost te worden, terwijl de ander graag met rust gelaten wil worden.
- Probeer vooral degene met een paniekaanval gerust te stellen, een paniekaanval is nooit oneindig en zal dus altijd overgaan
Accepteer je paniekaanvallen
Accepteer het feit dat je paniekaanvallen hebt, het helpt niet om een aanval tegen te werken want dan wordt het alleen maar erger. Weet dat een paniekaanval altijd over gaat, maximaal anderhalf uur duurt en dat je zeker niet de enige bent die ermee kampt.