Waarom je mentale gezondheid zo belangrijk is
Uit een onderzoek van het RIVM voelen twee op de vijf jongeren zich somber en/of hebben last van mentale problemen. Erg moe zijn of je somber voelen zijn klachten die vaak voorkomen bij een depressie. Ook ik had hier last van. Mensen in mijn omgeving wisten niet goed hoe ze hiermee om moesten gaan. Ik geef je graag een paar tips zodat jij weet wat iemand doormaakt met mentale problemen.
Twee op de vijf jongeren heeft last van mentale problemen
Als je lagere tijd een vervelend gevoel hebt dat niet weggaat kan je last krijgen van mentale problemen. Steeds meer jongeren ervaren mentale problemen doordat zij het gevoel hebben dat ze moeten presteren en dat er teveel van hun verwacht wordt. Als je te lang door blijft lopen met je problemen zou het kunnen dat je last krijgt van depressie, angsten of zelfs een burn-out.
Wat kan je zelf doen om mentale problemen te voorkomen?
Om mentale problemen te voorkomen is erg belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen, ook al heb je het druk met school… Dat kan bijvoorbeeld door een lange douche te nemen, even te bellen met je beste vriend of vriendin of organiseer een leuk dagje uit met vrienden om daar wat positieve energie uit te halen. Ga bijvoorbeeld eens met z’n allen een dag winkelen of naar een pretpark toe.
Heeft iemand uit je omgeving last van mentale problemen?
Als je merkt dat iemand in je omgeving last heeft van mentale problemen, praat dan met diegene. Luister goed en stel vragen zonder dat je oordeelt over de situatie. Probeer ook door te vragen naar hoe iemand zich écht voelt. Vraag bijvoorbeeld tijdens een gesprek: ‘’Hoe komt het dat je je zo voelt?’’ Dit helpt die persoon namelijk een beter inzicht te krijgen in hoe hij of zij zich voelt. Begin niet gelijk over jezelf te praten, maar toon oprechte interesse en luister vooral.
Praten, praten en nog eens praten
Het klinkt heel cliché, maar als je last hebt van mentale problemen is het erg belangrijk om met iemand te kunnen praten zodat je je verhaal kwijt kan. Praat erover met je ouders, vrienden, leraren of andere mensen die je vertrouwt. Zij kunnen jou helpen je grenzen aan te geven en je daarmee te helpen.
Hulp van een psycholoog
Soms lukt het je niet om zelf over je mentale problemen heen te komen en dan kan het weleens zijn dat je de hulp nodig hebt van bijvoorbeeld een psycholoog. Een psycholoog kan je helpen om je eigen gedrag in te zien en meer zelfinzicht te geven. Bij het zoeken naar een goede psycholoog is het belangrijk dat het ‘klikt’ tussen jou en je psycholoog. Het is namelijk belangrijk dat je je comfortabel en veilig voelt in het bijzijn van je psycholoog.
Schaam je niet!
Het is vooral niet nodig om je te schamen voor mentale problemen, zo’n 2 op de 5 jongeren heeft er namelijk last van. Mentale problemen is iets wat je overkomt en waar je zeker niet zelf voor kiest. Onthoudt daarom dat je niet de enige bent en dat je je zeker niet hoeft te schamen voor mentale problemen.