De voor- en nadelen van op kamers gaan

Geschreven op: 29 apr 2021
Op kamers
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Veel mensen die studeren vragen zich af of het voordelig of nadelig is om op kamers te gaan. In dit artikel gaan we daar dieper op in. Lees dus snel verder, zodat jij kunt besluiten wat het beste bij jouw toekomst past.

De nadelen

Laten we beginnen met de nadelen van op kamers gaan, want die zijn er wel degelijk al hoor je daar niet heel veel mensen over.

Extra kosten

Een nadeel van op kamers gaan wonen is dat je te maken krijgt met vele extra kosten. Veel mensen die op kamers gaan wonen onderschatten dit, maar het is meer dan enkel kosten voor de boodschappen, huur en dergelijke. Je moet namelijk ook geld betalen aan speciale woonverzekeringen, omdat je natuurlijk geen risico wil lopen dat alles in je huis kapot gaat. Gelukkig is er een lichtpuntje te noemen om dit redelijk betaalbaar te houden. Je kunt namelijk gebruikmaken van verscheidene energievergelijkers waarbij je de energiekosten en dergelijke kunt vergelijken. Op die manier kunnen bepaalde kosten bespaard blijven en dat is zeer positief.

Zelf schoonmaken

Als je thuis woont, is de kans vrij groot dat je je ouders hebt die alles voor je schoonmaken. Maar als je op kamers gaat wonen zal je dat vanaf nu dan toch zelf moeten doen. Voor veel mensen is dat even wennen, weg bij hotel “Papa Mama”.  Toch is dit niet enkel nadelig: je leert er namelijk zelfstandig te  worden en dat is een heel groot goed waar je de rest van je leven iets aan hebt.

Voordelen

Elk nadeel heeft natuurlijk zijn voordeel. De voordelen die bij op kamers wonen komen kijken zijn niet zomaar voordelen.

Oneindige vrijheid

Misschien word jij thuis wel opgevoed onder het regime van je ouders met o.a. zeer strakke regels. Het voordeel van uit huis gaan is dat je dan geen last hebt van die regels. Je moet dan regels voor jezelf verzinnen, want in principe kun je doen wat je wil. Maar let wel op: soms moet je ook streng voor jezelf zijn, want in veel gevallen kan het ook helemaal uit de hand lopen en dat is natuurlijk wel het laatste waar je echt zin in hebt. Maar zeker met strenge ouders is op kamers gaan een waar voordeel, vanwege de eindeloze vrijheid die ermee gemoeid gaat.

Dicht bij je school

Een ander voordeel van op kamers gaan is dat je veel minder ver hoeft te reizen. Dit is dan ook één van de belangrijkste redenen waarom mensen op kamers gaan, want reizen kan natuurlijk erg vervelend zijn en een groot deel van de dag opslokken. Bovendien is het ook niet echt fijn om elke dag met de trein te moeten reizen dus je bespaart enerzijds tijd, maar aan de andere kant ook heel veel gedoe.

Nieuwe sociale omgeving

Misschien ben je wel helemaal klaar met je huidige sociale omgeving? Dat is helemaal niet zo gek, want vaak laat je je daardoor beperken terwijl dit eigenlijk helemaal niet noodzakelijk is. Maar het is moeilijk om nieuwe vrienden te vinden, maar als je op kamers gaat dan moet je wel min of meer een nieuwe sociale omgeving zoeken. Daarom is op kamers gaan ook zo leuk, want je leert allemaal nieuwe mensen kennen en dat is natuurlijk een prachtig gegeven.

Een nieuwe sociale omgeving zorgt ervoor dat je meer diepgang hebt. Je kunt met andere personen diepere inzichten op doen. Je kunt bij een andere vereniging gaan, bijvoorbeeld een leuke zwemvereniging en ga zo maar verder. Je kunt echt een feestje van je leven maken door een nieuwe sociale omgeving te leren kennen. Omarm dit gegeven dan ook en geniet zoveel je kan, want in je studententijd heb je meer vrije tijd dan in andere tijden van je bestaan. Daarom noemen veel mensen de studententijd wel de beste tijd van hun leven.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij de keuze om op kamers te gaan of toch nog even thuis te blijven wonen bij je ouders.