Eindelijk op kamers! Vijf dingen die je moet doen!
Eindelijk heb jij een kamer gevonden. Nu begint het leven pas echt! Dit betekent ook dat je de verantwoordelijkheid draagt voor jouw inkomsten en uitgaven. Tessa zet in vijf punten uiteen waaraan jij moet denken.
1. Heb jij je financiële plaatje op orde?
Waarschijnlijk heb je al nagedacht over wat jij straks per maand te besteden hebt. Zo niet, dan is het handig je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Gelukkig heb je als student veel mogelijkheden, zoals:
- Een bijbaan
- Hulp van je ouders 😊
- Studiefinanciering
Het is altijd handig te kijken of je recht hebt op de aanvullende beurs. Deze beurs is afhankelijk van het inkomen van jouw beide ouders. Dus hebben je ouders het niet breed, dan heb jij misschien recht hebt op een extra zakcentje van de overheid.
- Huurtoeslag
De voorwaarden van huurtoeslag zijn:
- Van 18e tot je 23e heb je recht op huurtoeslag als jouw huur niet hoger is dan 417,34 euro.
- Je inkomen is maximaal 22.400 euro per jaar.
- Je eigen vermogen is maximaal 30.000 euro.
- Je kamer heeft in ieder geval een keuken en wc en eigen toegangsdeur die op slot kan. Vaak krijg je geen huurtoeslag tenzij voor 1 juli 1997 de woning al gebruikt werd al studentenhuis.
2. Heb je je huurcontract gecheckt?
Het is heel belangrijk dat je een huurcontract tekent. Hierin staan de rechten en plichten van jou en de verhuurder. Wat moet daar per se instaan?
- Namen en handtekening van huurder en verhuurder.
- Welke huisregels er gelden.
- Wat je precies huurt.
- De kosten van de borg en de maandelijkse huur. De huurprijs kan inclusief of exclusief servicekosten zijn. Ook moet de ingangsdatum erin staan en hoe jij de huur moet voldoen. Ook moet je weten of de huur elk jaar hoger wordt.
- Onderhoudsverplichtingen.
3. Zo verzamel je een nieuwe inboedel
Je kunt vast wat meubels meenemen uit je ouderlijk huis, maar niet alles. Als je een totaal andere inboedel wilt kopen, kijk dan in kringloopwinkels, op Marketplace of Marktplaats. Er zijn veel mensen die gratis meubels aanbieden. Misschien zijn er vrienden (van je ouders of verzorgers) die meubels over hebben.
Het ligt er natuurlijk aan hoeveel je meeneemt of je een busje, aanhangerwagen of verhuiswagen moet huren op jouw verhuisdag. Ook willen vrienden of je ouders je vast wel een handje helpen.
4. Laat de gemeente weten dat je bent verhuisd
Als je naar een andere gemeente verhuist, moet je dit aan je gemeente laten weten. Op de website van de gemeente kun je aangeven dat je op een ander adres gaat wonen. Dit is verplicht, dus vergeet het niet! Je huisarts, je abonnementen en zelfs online websites waar jij vaak bestelt hebben je nieuwe adres nodig. Dit in verband met het sturen van facturen. Kijk ze allemaal even na voor de zekerheid.
5. Verzekeringen afsluiten
Vanaf je achttiende moet jij je voor je gezondheid laten verzekeren (zorgverzekering). Hiervoor krijg je als je studeert zorgtoeslag, waarmee je een groot deel van de kosten kunt dekken. Daarnaast zijn dit de meest afgesloten verzekeringen:
- Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade waarvoor jij aansprakelijk voor wordt gesteld. Dus als een ongeluk bijvoorbeeld jouw schuld is.
- Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat al jouw meubels gelukkig en wel verzekerd zijn tegen schade. Denk daarbij aan diefstal, brand, storm of waterschade.
- Loop vooral na of je niet ook bij sommige verzekeringen nog onder jouw ouders valt, zodat je niet dubbel verzekerd bent.
Onthoud dat het niet allemaal de eerste keer perfect hoeft te gaan. Op kamers wonen is een grote stap, die vooral ontzettend leuk is!
(door Tessa Kruit)