Last van slapeloosheid? De beste nachtrust pak je zo!
Goed slapen. We weten allemaal dat het ontzettend belangrijk is, maar toch lukt het vaak niet een juist slaapritme te vinden. Waarom is slaap zo belangrijk en hoe bereid je je voor op flink wat uurtjes goede slaap? Lees het in deze blog!
Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?
Een goede nachtrust bereik je met acht uur slaap. Voor scholieren is dit een uurtje meer. Een goede nachtrust kun je zien als een cadeautje voor je hersenen. Tijdens het slapen verwerk je alle informatie, gebeurtenissen en emoties van de dag ervoor. Energievoorraden zoals eiwitten worden aangevuld en je spieren krijgen de kans om te herstellen en te groeien. Genoeg voordelen dus!
Oorzaken van te weinig slaap
Meerdere zaken hebben invloed op jouw nachtrust. Bijvoorbeeld:
- Je eet te vet of te zoet voor je gaat slapen. Vet en zoet geven je een korte energieboost en die helpt je niet in slaap te vallen.
- Je drinkt te veel cafeïne op een dag, of voordat je gaat slapen. Cafeïne, dat in koffie zit, maakt je actief en daardoor val je niet snel in slaap.
- Je piekert of hebt stress. Dan zit er te veel adrenaline in je bloed. Hierdoor blijf je alert en kom je niet in slaap.
- Je zit te lang op je telefoon of achter de pc. Het blauwe licht van je telefoon en computer heeft een negatief effect op je slaap. Dit licht breekt het hormoon melatonine af, terwijl dat hormoon er juist voor zorgt dat je slaperig wordt.
- Je bent te actief (in je hoofd) voordat je gaat slapen. Hoe heftiger de activiteit, hoe meer je hersenen moeten verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een enge serie, TikTok-filmpjes of een heftig gesprek vlak voor het slapen.
Gevolgen van te weinig slaap
Je raadt het al: er zijn best wat gevolgen als je te weinig slaapt.
- Je focus is niet optimaal en het opnemen van nieuwe informatie wordt beperkt.
- Je hormoonhuishouding raakt in de war en dit heeft gevolgen voor je eetpatroon. Zo snak je sneller naar junkfood.
- Slaap zorgt ervoor dat je immuunsysteem optimaal blijft. Bij minimale uurtjes slaap krijgt je lichaam te weinig tijd om bepaalde energiebronnen op te bouwen. Zo word je sneller ziek.
- Bij te weinig slaap ontstaat ook een tekort aan serotonine. Dit hormoon is een soort regelmachine voor onze emoties. Een tekort maakt dat we ons somber en neerslachtig voelen. Dus als je regelmatig een slecht humeur hebt, slaap je misschien wel te weinig.
Wat draagt bij aan een goede nachtrust?
We zetten wat tips voor je op een rijtje:
- Leg je telefoonop tijdweg
Zoals je al eerder las heeft het blauwe licht van je telefoon invloed op je slaaphormoon melatonine. Zorg dat je een uur voordat je gaat slapen je telefoon en laptop weglegt.
- Maak het koelin je kamer
Een koele kamer draagt bij aan een goede nachtrust. Zet bijvoorbeeld het raam op een kiertje en de verwarming uit.
- Bereid je lichaam voor op slaap
Door jezelf op je nachtrust voor te bereiden geef je het lichaam een seintje dat het tijd is om te slapen. Doe dit bijvoorbeeld door een uur voordat je gaat slapen een boek te lezen, een rustige podcast te luisteren of te mediteren.
- Beweeg!
Beweging maakt je lichaam moe, maar het verlaagt ook je stresshormoon. Een wandeling is ook goed (als je niet van sport houdt).
- Regelmaat, regelmaat en regelmaat
Onze interne biologische klok zorgt ervoor dat je lichaam aan je brein aangeeft wanneer het tijd is om te gaan slapen en om weer op te staan. Door daarnaar te luisteren en daarnaar te handelen, werkt je biologische klok het best.
Ben jij scholier en lijkt het jou leuk ook dit soort teksten te schrijven? Wil je daarnaast goed verdienen? Kom dan ons redactieteam versterken! Je schrijft artikelen voor scholieren over allerlei onderwerpen. Mail dan naar madelief@qompas.nl of stuur ons een DM op Instagram!