Als je twijfelt tussen twee opleidingen...
Ben je bijna klaar met je middelbare school en twijfel je nog over welke opleiding je wilt volgen? Wees niet bang, want je bent zeker niet de enige. Heel veel jongeren vinden het moeilijk om te kiezen tussen twee opleidingen die ze ook nog eens allebei leuk lijken. Maar geen stress, in dit artikel ga ik eerste hulp verlenen bij het maken van je keuze!
Pro’s en cons
Ja, elke opleiding heeft zowel plus- en minpunten. Het kan heel erg helpen om een overzichtelijk lijstje te maken van beide opleidingen.
- Om te beginnen: de inhoud van de opleiding. Welke vakken krijg je, wat ga je er allemaal leren en is dit echt wat je altijd al hebt willen leren?
- Dan de verwachtingen voor de toekomst. Wat kun je worden en hoe groot is de kans dat je na je opleiding gelijk aan de slag kan of moet je nog langer op de zolder van je ouders verblijven?
- Daarover gesproken, de locatie van de opleiding. Is het een beetje in de buurt, of moet je ervoor verhuizen? Want ik denk dat je wel hebt gemerkt dat het krijgen van een kamer niet te doen is.
- Ook de sfeer op school is heel belangrijk. Is het een gezellige sfeer of voel je je er misschien toch niet helemaal thuis?
- En tot slot: de kosten. Hoeveel kost de opleiding nu precies? Want ook al heb je best iets over voor dé opleiding van je dromen, er zit toch ook een bodem in je portemonnee.
Zo’n lijstje kan al een hele goede start zijn en hierdoor krijg je in ieder geval meer overzicht.
Ervaring opdoen
Het bezoeken van open dagen en praten met huidige studenten biedt waardevolle inzichten in een opleiding. Door meerdere open dagen bij te wonen, krijg je een beter beeld van de opleiding en de schoolomgeving. Gesprekken met docenten en studenten, het bijwonen van workshops en lezingen helpen hierbij. Op een open dag kun je al een gevoel krijgen of de opleiding bij je past, vooral door te spreken met studenten. Vraag naar hun ervaringen, sterke punten van de opleiding en eventuele uitdagingen. Meeloopdagen bieden een nog dieper inzicht in de opleiding.
Doe een studiekeuzecheck
Nadat je je bij een opleiding hebt aangemeld wordt je meestal uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. Een studiekeuzecheck is een activiteit om te testen of een opleiding wel echt bij je past. Het kan een toets zijn of een vragenlijst en soms is het een persoonlijk gesprek en vindt meestal plaats na je examens. Je krijgt een beter beeld van de opleiding en bovendien een positief of negatief advies van de onderwijsinstelling.
Feeling and support
Praat ook zeker met je decaan en vertel hem / haar dat je twijfelt tussen twee opleidingen. Die wil je ook zeker helpen bij het maken van je keuze. Online zijn ook genoeg testen te vinden, waardoor je een beetje een idee krijgt van welke beroepen bij je passen. En luister ook naar je gevoel hé. Het is oké om te twijfelen. De wereld stort niet in als je uiteindelijk toch niet helemaal tevreden bent met je gekozen opleiding. Je kan altijd nog later van gedachten veranderen, no worries.
Misschien toch twee…
Een andere optie is om twee opleidingen tegelijkertijd te volgen. Dit kan op verschillende manieren. Ten eerste kun je kiezen voor een dubbele bachelor, waarbij je twee opleidingen tegelijkertijd volgt en één diploma behaalt, zoals bij de UvA met filosofie en politicologie. Een tweede optie is een deeltijdopleiding, waarbij je minder vakken per semester volgt en dus meer tijd hebt voor je andere studie, maar het duurt wel langer om beide studies af te ronden. Ten slotte kun je ook twee studies volgen aan verschillende instellingen, handig als de opleidingen die je wilt volgen niet aan dezelfde universiteit worden aangeboden. Deze opties vergroten je kansen op werk, maar het kan ook zwaar zijn en minder tijd overlaten voor andere activiteiten. Overweeg dus goed of dit echt is wat je wilt.
De beste keuze voor jou
En natuurlijk komt het er weer allemaal op neer dat jij degene bent die deze keuze moet maken. Uiteindelijk is het een kwestie van eigen voorkeur en jezelf het beste kennen. Als je van jezelf weet dat je graag extra tijd met vrienden wilt doorbrengen, dan kan ik het niet aanraden om twee opleidingen tegelijkertijd te volgen. Maar als je bijvoorbeeld heel gestructureerd werkt en toe bent aan een extra uitdaging, dan kan het best een interessante optie zijn. Dus denk er heel goed over na, praat met mensen en ik weet zeker dat je uiteindelijk de keuze zult maken die het beste bij jou past!