De stap van MBO naar HBO

Geschreven door: Ravi de Jong
Op:
Studiekeuze maken

Je mbo 4 diploma is binnen en je kan gaan werken. Maar je bent nooit te oud om te leren. Dus vereist jouw droombaan een extra hbo-studie of ben je heel leergiering? Dan kan je een overstap maken naar het HBO. Wij leggen je de voordelen uit en hoe het in zijn werk gaat. 

Waarom een hbo-opleiding?

Veel studenten hebben na vier jaar wel genoeg van studeren. Je moet voordat je begint aan een hbo opleiding echt even goed overwegen of je er nog vier jaar voor wilt gaan. Een hbo opleiding kan namelijk hard werken zijn en je moet goed bedenken of je dat wilt.

Een Hbo opleiding biedt mooie kansen:

  • Je bent breder opgeleid wat goed staat op je cv. Je beheerst namelijk zowel  theorie als praktijkkennis binnen een vakgebied. Ook laat dit zien dat je een doorzetter bent. Goede karakter eigenschappen én een goede opleiding zijn dé ingrediënten om te startten met een mooi salaris. 
  • Je kan ook je kennis verbreden in een andere richting. Misschien heb je tijdens je mbo opleiding en stages gemerkt dat je toch liever iets ander zou willen doen. Een hbo opleiding biedt je een kans om je te verdiepen in een ander vakgebied.
  • Wil je graag je kennis ontwikkelen en wil je je specialiseren. Hbo is dan een goede optie omdat deze opleidingen uitgebreider in gaan op de theorie van deze specialisatie. 

Wat kan je verwachten op het hbo?

Er zijn veel studenten die zich afvragen of het doorstromen van mbo naar hbo moeilijk is. Dit is voor ieder persoon verschillend, maar het hbo verschilt op bepaalde punten wel met het mbo: 

  • Je moet op het hbo een stuk zelfstandiger werken. Je hebt minder contacturen en veel opdrachten waar je zelfstandig aan moet werken. Belangrijk is dat je dus gemotiveerd bent en zelfstandig kunt werken. Een goede discipline komt hierbij kijken. 
  • Hbo is meer theorie gericht. Je duikt echt in de theorie.
  • Het tempo ligt hoog. In een korte tijd wordt er veel theorie op een hoger niveau worden behandeld. Dat kan in het begin even wennen zijn. Het maken van een goede planning kan je hierbij helpen. Hoe je dat doet lees je hier.
  • Het kan zijn dat er in het begin stof wordt behandeld die jij al weet van het mbo. Dat is natuurlijk fijn maar probeer alsnog actief mee te doen in de les. Je steekt er misschien nog wat van op. 

Als je genoeg motivatie hebt om door te studeren, dan is de kans een stuk groter dat je een vervolgopleiding op het hbo met succes afrond.

 

Hoe stroom ik door naar het hbo?

  • Investeer tijd in een goede studiekeuze. Ga naar opendagen, loop een dag mee of kijk of je een hbo student kan spreken die de overstap heeft gemaakt.
  • Denk eens na over studeren in deeltijd. Dan kun je naast je opleiding ook nog werkervaring opdoen
  • Informeer bij de opleiding of er een verkort opleidingstraject mogelijk is. Soms is het mogelijk om vrijstelling te krijgen voor enkele onderdelen als je een hbo-opleiding in dezelfde richting volgt. Hierdoor kan je opleiding een half jaar of zelfs een jaar korter duren.
  • Wil je niet vier jaar lang studeren. Dan zou je voor een Associate Degree kunnen kiezen. Dit is een tweejarig programma dat tussen een mbo en een hbo opleiding ligt. Dit is ook een manier om je zelf verder te ontwikkelen. Wil je na de Associate Degree toch nog een hbo-opleiding doen? Dan kan je vaak doorstromen naar het derde jaar.
  • Weet waar je het voor doet en waar je aan begint. Een hbo-opleiding vraagt veel verantwoordelijkheid. Bereid je goed voor, zodat je niet na een half jaar erachter komt dat het toch niets voor jou is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Ravi de Jong