Het MHBO, wat is dat eigenlijk?

Geschreven door: Mirthe van Liesdonk
Op:
Studiekeuze maken

 

Wat is het MHBO?


Het MHBO is het middelbaar hoger beroepsonderwijs.  Dit is een opleiding van een of twee jaar die je voorbereid op het HBO. Na het voltooien van de opleiding ontvang je een mbo-niveau 4 diploma. Je krijgt hierbij dezelfde vakken als op het mbo, maar je gaat er sneller doorheen en je rondt stages ook sneller af. Hierdoor heb je dan wel na 1 of 2 jaar al een diploma op zak waarmee je aan het werk kan of kan  doorstromen naar het HBO.

Toelating op het MHBO

Je kan op een MHBO-opleiding instromen zonder startkwalificatie, je kan via het MHBO je startkwalificatie alsnog behalen. Je bent toelaatbaar met:

  • Diploma vmbo theoretische of gemengde leerweg met een gemiddeld eindcijfer van een 6,5 of hoger voor rekenen, Engels Nederlands en economie. En je mag geen onvoldoendes hebben op je eindlijst.
  • Diploma op mbo-niveau 3.
  • Minimaal een overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5.
  • Minimaal een overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4.

Het verschil tussen het MHBO en de Havo

De havo is een behoorlijk theoretische leerweg, dat houdt eigenlijk gewoon in dat je veel met je neus in de boeken zit en weinig praktijk lessen krijgt. Bij het MHBO is dit anders; daar heb je namelijk veel beroepsgerichte en praktijkgerichte vakken in plaats van alleen maar theorie. Ook wordt je in het MHBO klaargestoomd voor het propedeuse-niveau van het HBO, terwijl dit op de havo niet van toepassing is. Op de havo wordt je namelijk gewoon puur klaargestoomd om je examens te halen. Het MHBO is dus vooral meer gericht op het werken in de praktijk en minder op de theorie.

Van het MHBO naar het HBO

Bij het MHBO wordt je eigenlijk voorbereid voor het HBO. Je krijgt vakken die overeenkomen met het HBO en je kan op het MHBO al certificaten halen waarmee je eventueel vrijstellingen kan krijgen op het HBO. Nog een voordeel is dat het MHBO precies tussen het MBO en het HBO inzit. Dit zorgt ervoor dat de stap tussen het MBO en het HBO verkleint wordt. Dit zorgt ervoor dat je na het MBO beter bent voorbereid voor het HBO en dat de stap en het niveau tussen het MBO en het HBO dus niet zo  groot meer is.

De voordelen van het MHBO

  • Je hebt geen startkwalificatie nodig voor het MHBO.
  • Meer praktijk ervaring en minder in de boeken.
  • In 1 à 2 jaar heb je al een MBO-niveau 4 op zak en kan je doorstromen naar het HBO.
  • Het MHBO zorgt voor een goede voorbereiding wanneer jij nog wil doorstromen naar het HBO.
  • Het MHBO is ideaal wanneer je nog niet precies weet wat je wil gaan doen. Doordat je veel praktijk ervaring op doet in het werkveld heb je na een korte tijd al veel praktijkervaring.

Misschien had je er hiervoor nog nooit van gehoord: het MHBO. Nu weet je in iedergeval wat het MHBO is, en wat de toelatingseisen zijn. Misschien heb je er nog wat aan en kom je ooit nog eens terecht op het MHBO.

 

 

Over Mirthe van Liesdonk