Waarom steeds meer havisten kiezen voor het mbo

Geschreven door: Mirthe van Liesdonk
Op: 13 aug 2024
Studiekeuze maken

Als je het nieuws een beetje gevolgd hebt, heb je vast ook gehoord dat steeds meer havisten kiezen voor een mbo-opleiding. Waar komt die trend vandaan en waarom kiezen havisten vaker voor het mbo? Dat lees je in dit artikel.

Redenen om te kiezen voor een mbo-opleiding

  • Ben je toch niet zo’n type om met je neus in de boeken te zitten? Dan past een mbo-opleiding misschien beter bij jou. Op het mbo heb je namelijk meer praktijkvakken en minder theorie, wat het voor jou misschien een stuk interessanter maakt.
  • Heb je last van keuzestress? Je kunt op het mbo ontdekken welke opleiding het beste bij je past, en bovendien is er genoeg keuze wat betreft mbo-opleidingen.
  • Maar, met een hbo-diploma verdien je toch beter? Dat is een fabel. Er is namelijk steeds meer vraag naar praktijkopgeleide mensen van het mbo en er staan dan ook veel verschillende banen open voor mbo’ers. Dit betekent dus ook dat de lonen van mbo’ers vaak een stuk hoger worden.
  • Wil je na het mbo nog doorstuderen? Dat kan altijd. Het mbo is namelijk een prima voorbereiding op het hbo of een associate degree. Vaak heb je als mbo’er al meer stage-ervaring en daardoor wordt je hbo-opleiding al een stuk makkelijker.

Minder in de boeken en meer met je handen

Steeds meer havisten geven aan dat ze na hun opleiding wel even klaar zijn om alleen maar met hun neus in de boeken te zitten. Daarom kiezen veel havisten voor een mbo-opleiding waarbij je meer leert in de praktijk dan uit een schoolboek. Dit zijn onder andere technische opleidingen, bakkersopleidingen of een opleiding tot pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Het zijn allemaal studies waarin je een hoop leert zonder al te veel in de boeken te zitten. Daarbij zijn de baankansen voor mbo’ers ook nog eens flink gestegen. Een ruim aanbod aan banen voor al deze praktijk geschoolde mensen. 

Oriëntatie-mogelijkheden

Je moet een opleiding kiezen, maar je hebt nog geen idee wat je precies wil gaan doen. Herkenbaar? Dan is het mbo wellicht een goede optie voor jou. Veel mbo-instellingen bieden namelijk de mogelijkheid om erachter te komen waar jouw interesses liggen. Zo is er de mogelijkheid bij enkele mbo-opleidingen om je in te schrijven voor een oriëntatiejaar. In dit jaar loop je stage in verschillende vakgebieden om er achter te komen welk vakgebied jou het meest interesseert. 

Wat je moet weten als je van de havo naar het mbo gaat.

Wanneer je een overgangsbewijs hebt van havo 3 naar 4 ben je bevoegd om naar het mbo te gaan. Ook zonder diploma. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je havo af te maken en dan door te stromen naar het mbo. Je wordt namelijk gewoon toegelaten met een havo-diploma. Bovendien, heb je als havist een groot voordeel op het mbo: je hebt namelijk een deel van de lesstof al gehad.

Over Mirthe van Liesdonk