Wil jij advocaat worden?

Geschreven door: Linn Siewertsen
Op: 6 dec 2022
Studiekeuze maken

Het beroep advocaat is een van de populairste beroepen. Hoe word je advocaat en wat houdt het beroep in? Kun je ook advocaat worden met hbo?  

Wat doet een advocaat?   

Als advocaat heb je veel taken. In hoofdzaak verdedig je een cliënt bij een rechtszaak. Als eerste moet je je goed verdiepen in de zaak van je cliënten. Je zit soms hele dagen te lezen. Heb je een goed beeld van de zaak? Dan begin je met het voorbereiden van het proces.  

Afwisseling 

Tijdens die voorbereidingen onderhandel je met andere partijen, woon je zittingen bij, schrijf je processtukken en ben je bezig met contracten opstellen. Al deze activiteiten vragen de nodige voorbereiding. Zo moet je voor een zitting bijvoorbeeld hele dossiers uit je hoofd leren en bereid je je pleidooi voor. Het is dus een afwisselend beroep.  

Altijd bereikbaar zijn 

Naast alle hoofdzaken van een proces beantwoord je ook dagelijks telefoontjes en mails. Je bent namelijk met meerdere zaken tegelijk bezig en altijd bereikbaar voor je cliënten.  

Hoe word je advocaat? 

Je moet een vwo-diploma of een hbo-propedeuse hebben om aan de universitaire studie Rechten te mogen beginnen. Die opleiding duurt vier jaar. Om advocaat te worden, moet je tijdens die studie een civiel effect halen. Dat zijn extra vakken die je moet halen om om je beroep te mogen uitoefenen, je krijgt er toegang mee tot de rechterlijke macht.    

Nadat je je studie succesvol hebt afgerond, ga je aan het werk als advocaat-stagiaire. Vervolgens doe je een opleiding binnen een kantoor van ongeveer drie jaar. Pas daarna ben je officieel advocaat. 

Wat verdient een advocaat? 

Een advocaat in Nederland verdient gemiddeld 4.615 euro bruto per maand. Als je eigen baas bent nog meer, dan bepaal je je eigen salaris. 

Wat is het leukste aspect? 

De afwisseling is het leukst. Daarnaast zijn onderhandelen en het pleidooi voeren erg leuk. Beide bevatten namelijk een spelelement. Je moet creatief denken en het ‘spel’ naar je hand zetten. Met welke argumenten en woordkeuze overtuig jij de ander van jouw gelijk? 

Wat is het minst leuke aspect? 

Je leest lang en veel in wetboeken en buigt je over jurisprudentie. Weet je wat jurisprudentie is? Dat is de manier waarop rechters wetten uitleggen. Ook moet je contracten opstellen. Deze zaken vragen wat minder creativiteit. Ook is de hoeveelheid stress een storende factor. Je bent altijd druk en hebt veel verantwoordelijkheid. De laatste jaren is er een verharding in de maatschappij opgetreden, waardoor advocaten soms ook bedreigd worden.

Welke eigenschappen heb je nog meer nodig? 

Je moet goed kunnen luisteren, veel kunnen lezen, flexibel en strijdlustig zijn. Ook moet je stressbestendig zijn. Als je dat niet bent, is dit geen beroep voor jou. Je bezwijkt dan onder de stress en loopt risico op een burn-out. 

Wat is de bekendste advocaat?  

De bekendste advocaten komen uit online tv-series. Denk aan Annalise Keating van How to get away with murder, of Harvey & Mike van de serie Suits. 

Of wat dacht je van Camille Vasquez, die recentelijk advocate was van Johny Depp, in de rechtszaak tegen zijn ex, Amber Heard. 

(Door Linn Siewertsen) 

Over Linn Siewertsen