Zo bereid jij je voor op je eerste rijles!

Geschreven door: Julia Boogaard
Op: 8 okt 2024
Tips

Rijlessen. Wat zal ik ervan zeggen. Voor de ene jongere een plezier, voor de andere een nachtmerrie.  Maak je geen zorgen! In dit artikel ga ik je door je eerste rijles heen loodsen en als je dit gelezen hebt, ben je zowel mentaal als fysiek klaar voor dit spannende moment. 

Voor of tegen

Het is ongelooflijk vet om zelf auto te kunnen rijden en niet meer afhankelijk te zijn van het humeur van je oudere zus of de belabberde rijstijl van je vader. Maar die vrijheid om te kunnen gaan en staan waar en wanneer je wilt mag ook wat kosten. Volgens het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) zijn de gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen €3.125. Dit is een flink bedrag, dus het is handig om het vooraf op een rijtje te zetten. Een eigen auto brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Denk aan het onderhoud en de reparaties van het voertuig. Daarbij komen ook nog de kosten van de brandstof. Het is dus belangrijk om deze voor en nadelen goed tegen elkaar of te wegen. 

Voorbereiding 

Om je rijbewijs te halen is het in Nederland verplicht om eerst je theorie-examen te halen voordat je een praktijkexamen mag doen. Dit is iets waarbij je veel geld kunt besparen. Met name wanneer je niet zo goed bent in leren. Het kan helpen om veel kennis uit online oefenexamens, theorieboeken of apps te halen. Ondanks dat je rijinstructeur alles uitvoerig met je zult doornemen, is het belangrijk om zelf ook te studeren. Je betaald namelijk per rijles en dat tikt snel aan. 

Eerste les 

Als het eenmaal zover is, zorg er dan voor dat je kleding aan hebt die lekker zit. Hiernaast is het verplicht om je identiteitsbewijs mee te nemen naar de eerste rijles. Vergeet dit niet! Wees niet bang om je instructeur vragen te stellen, daar zijn ze voor. Ben je zenuwachtig? Probeer rustig de instructies van je rijinstructeur op te volgen. Zij zijn er immers om jou te begeleiden en vergeet niet een beetje te genieten. 

Alles op z'n tijd 

Het is heel vet: voor het eerst zelf een auto besturen, maar probeer ondanks dat ook de instructies van je rijinstructeur goed aan te houden. Zo leer je het meest. Wees ook niet bang om fouten te maken. Grote kans dat jouw rijinstructeur de gekste dingen al voorbij heeft zien komen. Heb vertrouwen in jezelf en stel vragen als je iets niet begrijpt. Ook begin je met oefenen in een rustige omgeving, dus geen stress dat je een voetganger over het hoofd ziet!

Last minute

Bekijk online video’s en zoek zoveel mogelijk informatie op. Lees de theorie. Dat scheelt een hele hoop. Praat met vrienden of familie die weten wat het is om hun eerste rijles te hebben. En misschien even zen worden voordat het eindelijk zover is, kan ook geen kwaad. Als je de lesauto voor ziet rijden, neem dan snel nog even een flesje water mee. Al dat vocht wat je verliest van de spanning moet ook weer aangevuld worden. Heel veel succes en vergeet niet te genieten!

Over Julia Boogaard