Zo gebruik je Canva voor school!

Geschreven door: Julia Boogaard
Op: 10 okt 2023
Tips

Ik neem aan dat je er wel eens eerder van gehoord hebt: het programma Canva. Of in ieder geval, waarschijnlijk heb je de resultaten van dit programma wel eens bij andere gezien. Want je kunt het werkelijk overal voor gebruiken. Je werkstuk, naamkaartjes, menukaart. Noem maar op! Maar goed, wat is het nu precies en wat zijn de voordelen van dit opkomende programma?

Voordelen

Canva bevat absoluut veel voordelen. Ik zal ze even voor je opnoemen:

De helft is al voor je gedaan

Daar bedoel ik het volgende mee: als je in Canva een nieuw project wilt starten, heb je verschillende mogelijkheden. Een nieuwe Insta-post, een presentatie of een A4-document. Het voordeel is dat alle afmetingen al vast staan. Dus daarmee zul je nooit in de problemen komen. En in geval van uiterste nood, kun je een nieuw project met aangepaste afmetingen openen. En als je geen idee hebt wat je moet doen, qua lay-out. In Canva zijn meer dan 10.000 designs te vinden. Daar moet wel wat tussen zitten toch? En als die blauwe kleur je niet zo bevalt, kun je dit gewoon aanpassen. Nou, wat een mogelijkheden!

Geen cursus voor nodig
Canva is vrij simpel in gebruik en hoe vaker je het gebruikt, hoe beter je weet met welke muisklik je nieuwe lettertypes kunt vinden of een nieuw element kunt toevoegen aan je ontwerp. Dus als je aan het begin heel erg struggelt, geef het dan niet op! Het komt vanzelf wel: oefening baart kunst zeggen ze altijd.

Zo … veel … keuze
Het kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Want Canva staat vol ideeën, sjablonen, afmetingen, lettertypen, kleuren, afbeeldingen enz. Je zou er toch helemaal gek van worden?! Maar je kunt er ook je voordeel mee doen, want je kunt alles aanpassen en net zo lang doorgaan tot het helemaal naar je zin is.

Handig, waarvoor?

Ik gebruik Canva vooral voor school, maar af en toe ook voor persoonlijk gebruik. Op school is het handig voor een praktische opdracht. Kijk, het gaat natuurlijk om de inhoud. Maar de vorm is zeker ook niet verkeerd, want dat kan de inhoud versterken. Het ligt ook een beetje aan je persoonlijkheid. Ik begin altijd eerst met de vorm en dan pas de inhoud, want dat werkt beter voor mij. Maar ik kan me het ook heel goed voorstellen als je liever is de inhoud af hebt, en het dan op een leuke manier vormgeeft.

Je kunt met Canva ook hele leuke filmpjes maken, bijv. als felicitatie voor een mooie gebeurtenis. Een jubileum, een geboorte en een verjaardag. Altijd ruimte voor een Canva-ontwerp dus!

PowerPoint

Toen ik het programma PowerPoint ‘ontdekte’, was ik helemaal gelukkig. Het leek wel alsof je er enorm veel mee kon en dat is ook zo. Qua slimme trucjes, overgangen en animaties moet je dus zeker bij PowerPoint zijn. Wat dat betreft is Canva vrij simpel, dit programma is voor 80% gericht op de lay-out en 20% gaat over special effects enz. Canva is dus een versie van PowerPoint, maar dan ligt de focus op andere gebieden.
Wat je ook altijd kunt doen, is een screenshot maken van je presentatie in Canva en deze plakken in PowerPoint. Deze afbeelding kun je instellen als screenshot en dan kun je leuke overgangen en animaties toepassen. Maar daar word je vanzelf handig in!

En dan… Kassa!

Kijk, het klinkt allemaal heel mooi. En ik kan je verzekeren: dat is het ook. Maar je moet er wel echt gevoel voor hebben, als je een leuk eindresultaat wilt bereiken. Ook is niet alles beschikbaar, want ja: de money. Met Canva zijn er nu eenmaal heel veel opties, maar er zijn meer sjablonen, elementen en lettertypes beschikbaar als je betaalt.

Ik weet zeker dat je docent helemaal blij zal worden van de lay-out van je werkstuk (is een docenten-dingetje, ik weet het ook niet precies) en dat jullie diner lekkerder zal smaken met die prachtige naamkaartjes en menukaart.

Nou ja, ik denk dat ik zo wel genoeg informatie heb gegeven. Canva is dus een echte aanrader en handig voor alle situaties. Soms nog wel beter dan PowerPoint!

Over Julia Boogaard