Alles wat je moet weten over het vak informatica

Geschreven door: Julia Boogaard
Op: 30 mei 2023
Examen en Huiswerk

Ik vraag me af of je ooit van het vak informatica hebt gehoord. Het aantal leerlingen dat
informatica kiest, daalt namelijk enorm. Maar goed, als je er nog nooit van hebt gehoord, weet je
ook niet wat je te wachten staat. In dit artikel lees je wat het vak informatica eigenlijk is en wat
je er uiteindelijk mee bereikt in de maatschappij. Want ik kan me heel goed voorstellen dat je al je opties wilt overwegen en daarbij kan dit artikel je heel goed helpen!

Toekomstgericht

Informatica is een keuzevak op de middelbare school waar je alles leert over computers en technologie. Voor het vak informatica houdt je geen centraal examen, maar een school examen. Helaas is er een groot tekort aan informatica docenten. Het vak wordt daarom niet op elke school gegeven. Vraag dus eerst goed na of je überhaupt informatica op jouw school kan kiezen! 

Je profielkeuze zelf brengt al heel veel stress met zich mee en dan heb je ook nog die extra vakken die je moet kiezen. Als je twijfelt over het vak informatica, zou ik je willen adviseren om te bedenken wat je over wat je na de middelbare school wilt gaan doen. Ik wil je niet nog meer stress bezorgen hoor, maar informatica is in de bovenbouw nog een 'pretvak'. Pas bij je vervolgopleiding ga je er veel aan hebben. Het is echt een vak dat op de toekomst gericht is, je leert dingen waar je later echt iets aan hebt. Dus als je later wilt werken in de ICT, kan ik je zeker aanraden om informatica te kiezen.

Verhouding theorie en praktijk

Ik heb zelf ook het vak informatica gekozen, van de lesmethode van Instruct. Hierbij krijg je een online omgeving waar je je vragen maakt. Ik vond het in het begin heel veel theorie. Ik denk dat ik zeker het eerste halfjaar alleen maar theorie heb gekregen. Sinds een paar weken zijn we begonnen met programmeren in Python. Dit vind ik heel leuk. Alles wat je in de theorie leest kan je gelijk toepassen in programmeertaal. Op lange schooldagen is het fijn om een praktisch vak te hebben waarbij je niet uit boeken hoeft te leren.

Wat je moet weten

Bij informatica wordt er van je verwacht dat je veel zelfstandig werkt. Ik moest aan het begin
heel erg wennen aan de grote hoeveelheid theorie. Je moet het dus echt bijhouden, want anders is
het heel veel (misschien zelfs te veel) als de toets voor de deur staat. En helaas, maar je moet niet
gek staan kijken als je ook iets thuis moet doen. Maar ik hoop dat je daar niet meer van schrikt, want dat moet immers voor elk schoolvak. En, als je nog steeds niet over de streep bent, er gaat veel geld om in de ICT. In combinatie met een grote vraag naar werknemers in de ICT, zoeken ze jou!

Persoonlijk

Ik volg nu bijna een jaar het vak informatica. Tot nu toe vind ik het dus vrij veel theorie, maar in de
loop van de tijd ga je steeds meer praktische opdrachten maken zoals: programmeren, apps maken en het bouwen van robots. Mijn klas bestaat uit mensen van alle verschillende profielen. Dus je kunt informatica wel een 'profiel overstijgend' vak noemen. Niemand van ons heeft problemen bij dit vak. 

Voor- en nadelen

Dus, alle voor- en nadelen nog even op een rijtje:

+ Het vak is een goede aanvulling op alle andere theoretische vakken, het leert je probleemoplossend denken en je kunt er veel creativiteit in kwijt. En als je later in de ICT wilt gaan werken, moet je dit vak absoluut kiezen!

- Als je je eerst wilt focussen op andere vakken die je erg leuk vindt waarvan je zeker weet dat je ze niet wilt laten vallen, adviseer ik je om goed na te denken of het vak informatica dan wel een waardevolle toevoeging is.

Maar wil je later iets in de ICT gaan doen? Dan is het zeker aan te raden om informatica als extra vak te kiezen. 

Over Julia Boogaard