De zeldzame overstap van Ella

Geschreven door: Julia Boogaard
Op: 28 mrt 2023
Gezondheid en Lifestyle

Pfft! Met 15 kaarsjes op de taart, is Ella zeker de jongste van haar klas. Maar dat maakt haar niet uit: ‘Ik merk niet zoveel verschil. Zij komen van een ander niveau en ik ben jonger, dus dat maakt het weer goed. ’ De zeldzame overstap die Ella maakte van havo 3 naar het mbo doen niet veel leerlingen haar na. In dit blogartikel bespreken we alle overwegingen die Ella maakte tijdens deze keuze.

Overstap van havo 3 naar het mbo

Ella is 15 jaar en volgt een opleiding op het mbo. Ze had altijd al een duidelijk beeld van wat ze wilde doen. Ze was al eerder uit haar oude havo-klas geplaatst en liep in het 3e jaar het risico om weer in die klas geplaatst te worden. Om dat scenario te voorkomen, keek Ella verder dan de middelbare school en kwam ze bij het mbo terecht. De open avond die ze bezocht gaf haar een goed gevoel en veel duidelijkheid. Ella was er al zeker van dat ze naar het mbo wilde nadat ze de havo had afgerond, maar dat kon nu eerder. Haar tante vertelde haar namelijk over de mogelijkheid om ‘vervroegd’ naar het mbo te gaan. Dat klonk Ella eerst heel raar in de oren, maar nu kijkt ze er juist heel positief tegenaan.

Positieve reacties

Haar omgeving reageerde erg positief. Ze weten namelijk ook dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden op het werkveld. Ella is blij dat ze veel met haar omgeving heeft gepraat over deze keuze. Het is namelijk een grote beslissing waarbij je goed moet nadenken of dit écht is wat je wil.

Een nieuwe ervaring

Ella heeft nu al een jaar les op het Hoornbeeck College. ‘In het begin gaat het allemaal wel heel snel’, geeft ze aan. Maar voor je klasgenoten is deze omgeving ook nieuw. Ook Zij komen van de middelbare school en beginnen op een totaal nieuwe school met nieuwe mensen. Ella ‘rolde’ er zelf makkelijk in, ook dankzij de hulp die ze kreeg van klasgenoten en familie. Ella haar wens is om kinderen met gedrags- en/of leerproblemen te begeleiden. Hier leert ze momenteel heel veel over.Toch blijft de overstap van Ella zeldzaam. De directeur van het Hoornbeeck College ziet nog niet veel havo 3 leerlingen de overstap naar het mbo maken. 

Flexibele samenwerking

Het Hoornbeeck College merkt wel een verschil tussen hun leerlingen. Studenten met een havo achtergrond leren makkelijker, hebben minder tijd nodig om de stof op te pakken en leren gemakkelijker de theorie. Ongeacht of je vanuit havo 3 of havo 5 doorstroomt naar het mbo. Tegelijkertijd hebben de leerlingen met een vmbo achtergrond meer praktische ervaring. Maar of je nou een doener of een denker bent, de samenwerking tussen beide leerlingen verloopt heel flexibel. Dit gaat heel goed samen. Ook Ella ziet veel verschillen tussen de middelbare school en het mbo: ‘Het mbo geeft je veel ruimte, maar dat betekent ook wel dat je heel zelfstandig moet zijn, dus daar moet je goed op letten.’ 

Een moeilijke keuze

Het is geen makkelijke keuze om te overstap van havo 3 naar het mbo te maken. Als je als havist erg praktisch bent ingesteld, is het mbo zeker een goede optie. Maar als je de voorkeur geeft aan theorie, past het hbo wellicht meer in jouw straatje. Ella geeft je als advies mee om alle plussen en minnen tegenover elkaar te zetten zodat je een compleet overzicht hebt. Keuzes maken is moeilijk, maar als je het eenmaal hebt gedaan kan het ook zeker als een opluchting voelen.

Over Julia Boogaard