Nationale Complimentendag op 1 maart: Waarom het zo belangrijk is!

Geschreven door: Lara Freeling
Op: 1 mrt 2023
Gezondheid en Lifestyle

We leven in een wereld waar we constant bezig zijn met het verbeteren van onszelf. We streven naar perfectie en willen altijd beter worden in alles wat we doen. Het is daarom fijn om af en toe een compliment te krijgen voor de dingen die we goed doen. Maar waarom vinden we complimenten krijgen en geven eigenlijk zo fijn en ongemakkelijk tegelijkertijd? In het kader van Nationale Complimentendag op 1 maart vertel ik je alles over complimenten!

Waardering

Complimenten geven ons een gevoel van erkenning en waardering. Het geeft ons het gevoel dat we opgemerkt worden en dat iemand onze inspanningen waardeert. Het geeft ons een boost van zelfvertrouwen en maakt ons gelukkiger. Wanneer we iemand een compliment geven, voelen we ons verbonden met die persoon en creëren we een positieve sfeer. Je hebt het vast wel eens meegemaakt als je iemand een compliment geeft. Je voelt je zelf daarna ook goed.

Complimenten krijgen is ongemakkelijk

Iemand complimenteert je met je nieuwe schoenen en in plaats van dat je ‘dank je wel’ zegt, zeg je: ‘In de sale gekocht voor maar twintig euro!’ Ugh, waarom kan je niet gewoon bedanken?! Dit is voor veel mensen vast herkenbaar. Complimenten krijgen vinden we vaak lastig, maar waarom eigenlijk? Veel mensen hebben moeite met complimenten ontvangen, omdat ze bang zijn om te arrogant over te komen. Andere vinden het gewoon ongemakkelijk, omdat ze niet gewend zijn aan positieve aandacht. Sommigen vinden het ook moeilijk om complimenten te accepteren, omdat ze niet geloven dat ze het waard zijn. Jammer wel, want complimenten krijgen is juist zo belangrijk.

Studie

Volgens een studie uitgevoerd door de Universiteit van California, geeft het geven van complimenten ons een goed gevoel. Het verhoogt ons zelfvertrouwen en verbetert onze stemming. Ook geeft het ons een gevoel van connectie met anderen, wat ons gelukkiger maakt. Het is het een makkelijke manier om iemand te laten weten dat je om hem of haar geeft. Dit kan leiden tot een verbetering van de relatie en meer vertrouwen.

Positieve voordelen

Complimenten verbeteren niet alleen ons zelfbeeld, maar ook onze emoties en mentale gezondheid. Ze helpen ons om beter in ons vel te zitten en ons zelfvertrouwen te versterken. Bovendien kunnen ze ook bijdragen aan het verbeteren van onze relaties met anderen, omdat ze ons dichter bij elkaar brengen. Het geeft ons een boost van energie en motivatie en het helpt ons om ons beter te concentreren en te presteren! We zien eigenlijk alleen maar voordelen.

Een compliment voor jou

Complimenten zijn belangrijk omdat ze ons helpen onszelf beter te voelen. Ze versterken onze banden met andere en dragen bij aan een positieve sfeer. Dus waarom niet op 1 maart, Nationale Complimentendag, extra aandacht besteden aan het geven en ontvangen van complimenten? Probeer vandaag iemand een compliment te geven en zie hoe goed het voelt! Ik trap alvast af: wat goed dat je tot het einde van mijn blog hebt gelezen, dat vind ik altijd leuk! :-)

Over Lara Freeling