Voel jij je slecht? Doe iets voor een ander en voel je beter!

Geschreven door: Lara Freeling
Op: 15 aug 2022
Gezondheid en Lifestyle

Er hoeft geen aanleiding voor te zijn, het kan iedereen plotseling overvallen: ineens voel je je nutteloos en stom. Meestal gaat dit zo weer voorbij, maar soms blijft het hangen. Lees hier wat je eraan doet.  

 

Wij worden gelukkig van iets doen voor anderen, stelt Ad Dijksterhuis, hoogleraar Psychologie in zijn boek Op naar geluk. Een extra goede reden dus om iets voor een ander te doen! Hier vind je vier manieren waarop je dat kunt doen.  

 

1. Ga bijles geven 

Ben jij goed in een bepaald vak? Help je klasgenoten met het halen van hun proefwerken. Of vraag of je op jouw school bijles kunt geven aan leerlingen van andere of lagere klassen. Het voordeel is dat bijles maar een of twee uurtjes duurt en je ook nog iets verdient.  

 

2. Doneer kleding 

Als jij je oude kleding in een daarvoor bestemde bak gooit, heb je geen idee waar die terecht komt. Je kunt je oude kleren ook naar een lokale kringloop of kledingbank brengen. Een kledingbank is vergelijkbaar met een voedselbank. Mensen met weinig geld kunnen hier gratis kleding uitzoeken. Google ‘kledingbank’ + jouw dorp/stad en kijk waar de dichtstbijzijnde is. Zo maak je iemand anders blij met kleding die jij nooit meer aantrekt.  

 

3. Kook een verrassingsdiner voor je ouders/verzorgers 

Hoe vaak heb jij gekookt voor je ouders? Is het antwoord ‘niet zo vaak’ of ‘nooit’? Dan is het een goed idee dit eens te doen. Op internet vind je genoeg makkelijke gerechten met ingrediënten die jij lekker vindt. Misschien bevalt koken je wel zo goed dat je het voortaan een keer per week wil doen.  

 

4. Ga schrijven met oude mensen (of leeftijdsgenoten)  

Hou je van schrijven, maar weet je niet met wie, meld je dan aan als penvriend bij het Nationaal Ouderenfonds. Dit is helemaal gratis en je kunt het gewoon vanuit huis doen. Je stuurt eens in de zoveel tijd een mail of een brief naar een ouder persoon in Nederland die zich mogelijk eenzaam voelt. Is een leeftijdsgenoot meer jouw ding? Kijk dan eens op de website Penpal-gate. Je kunt daar ook in een andere taal schrijven.   

 

(door Lara Freling) 

Over Lara Freeling