Acht dingen die ik had willen weten voordat ik begon met studeren

Geschreven op: 29 apr 2021
Studeren en Studentlife

Studeren, yeah! Het is anders dan de middelbare school, want je lesstof verdrieduizenddubbelt en je punten werken anders. Tentamens zijn nog steeds gewoon toetsen die je kunt  halen als je op de juiste manier te werk gaat. Ik zit nu in mijn derde jaar en alles loopt inmiddels op rolletjes. Dit ging niet zomaar, dus om jullie dit trauma te besparen, zet ik wat handige tips op een rijtje.  

Om stress te voorkomen

Het handige aan leerplicht op de middelbare school is dat ik vrij vaak aanwezig MOEST zijn en hierdoor dus ook altijd redelijk op de hoogte was van de lesstof. Toen ik ging studeren was dit anders. Alle vakken die voor elf uur begonnen of niet verplicht waren, beschouwde ik als niet-bestaand. Dit had  als resultaat dat ik de eerste tentamenperiode direct  mijn levenslust verloor omdat ik zó veel in één keer moest doen. De tweede periode zorgde ik dat ik eerst online ging kijken naar de inhoud van het vak en de literatuur alvast globaal doornam, zodat ik wist wat ik kon verwachten. Maar belangrijker nog: wat wel en niet kon missen. Check dus de draaiboeken, modulehandleidingen en de syllabus voor belangrijke data, verplichte werkgroepen en deadlines. Zo bespaar je jezelf een hoop stress!

Koop niet meteen al je boeken

Tuurlijk wil je als gemotiveerde student goed voorbereid zijn en niet voor verassingen komen te staan. Toch kan ik je aanraden om niet meteen al je studieboeken aan te schaffen. Als ik al het geld wat ik aan ongebruikte studieboeken heb uitgegeven kon terugvorderen, had ik nu amper een studieschuld gehad. Oriënteer je op het vak en kijk  online voor samenvattingen via Studeersnel of Stuvia. Ook is er vaak veel online lesmateriaal.

Let op je koffie-intake

Ook een goede tip is om niet te veel koffie te kopen. Het kost voor je gevoel niks, maar als jij 15 koppen per week drinkt ben je aan het einde van de maand meer kwijt dan je lief is. Daarnaast vind ik een cafeïne-high tijdens college arelaxed omdat ik mij dan meer focus op het aantal stippen op de muur dan op de slides van de powerpoint.

Vind een manier van studeren die bij jou past

Leren voor een proefwerk is heel anders dan voor een tentamen. Je hebt veel meer stof om te leren.  Het is belangrijk om voor jezelf uit te vogelen wat voor jou werkt. Het is gekkenwerk om alle stof tot je te nemen zonder systeem. Ben je visueel ingesteld? Probeer dan schema’s te maken om thema’s met elkaar te verbinden. Ben je meer van het stampen? Zet de belangrijkste rijtjes en begrippen dan op en rij en werk stap voor stap. Dit proces zal eventjes duren, maar na je eerste tentamenperiode heb jij door wat werkt en niet.

Vergeet je niet in te schrijven voor je tentamens

Dit klinkt misschien logisch, maar dit levert mij altijd stress op. Sommige hogescholen schrijven hun eerstejaars studenten automatisch in. Vaak moet je dan vanaf je tweede jaar zelf je inschrijvingen voltooien. Maak niet dezelfde fout als ik en noteer deze inschrijfdagen in je agenda! Zo voorkom je dat je een periode twee keer zo veel toetsen moet maken! 

Herkansingen zijn life

Je kunt in principe al je toetsen die je onvoldoende hebt gemaakt als student herkansen. Dit is echt mega chill. Houdt dit dan ook (vooral de eerste tentamenperiode) in gedachten. Vooral als je weer eens in tijdsnood zit. Ik raad het niet aan om voor de herkansing te gaan, maar het is een optie. Let wel op: niet élke studie heeft deze regeling. Daar heb je misschien wel een max. aantal herkansingen per jaar waar je recht op hebt. 

Creëer een gun-factor bij mensen die hun zaken op orde hebben

Deze tip is cruciaal om als chaoot te kunnen overleven. Ik geef mijn moeder de schuld dat ik een chaoot ben, omdat zij altijd alles voor mij regelde en mij daarna zonder pardon in het diepe heeft gegooid. Toch red ik het redelijk en boek ik zelfs meerdere successen. Dit heb ik voornamelijk te danken aan lieve mensen om mij heen die hun zaken zodanig  op een rijtje hebben, dat zij mij een handje kunnen helpen. Als jij een les mist is het namelijk noodzakelijk om iemand te hebben die je aanstreept op de lijst óf die even zijn aantekeningen/samenvatting doorstuurt.

Alle verantwoordelijkheden liggen bij jezelf

Of je het nu wilt of niet, je bent als student echt 100% verantwoordelijk voor jezelf. Docenten zien zo veel studenten op een dag, dat het hen niks kan schelen of jij je toets mist door een defecte trein, een splinter in je teen of een val van je fiets. Mits je bij al hun colleges en werkgroepen aanwezig bent, ben je voor hen niet Dirk, Fatma, Tess of Nadia, maar gewoon 198381, 181818, 1782726.

Dit zijn de belangrijkste tips voor jou in je eerste jaar! Er gaat veel veranderen, leer dus vooral van mijn fouten! Ik wens je veel succes en vergeet niet te genieten van je studententijd.