Alles wat jij wilt weten over de ov-kaart en gratis reizen

Geschreven door: Maarten van Steijn
Op: 23 jun 2022
Studeren en Studentlife

Je bent bijna klaar met je middelbare school en volgend jaar ga jij wellicht studeren. Als je studeert, kun je een ov-kaart krijgen waarmee je gratis reist. Lees hier hoe je die aanvraagt, waarop je moet letten en welke keuzes je kunt maken.  

 

Kosten openbaar vervoer  

Voor mijn twee studies (mbo en hbo) moest ik dagelijks zo’n drie uur heen en weer reizen van mijn woonplaats naar Amsterdam. Als ik zelf de kosten van het openbaar vervoer had moeten betalen, had ik nooit kunnen studeren. Mijn route kostte maandelijks al ruim 300 euro – uitgaande van vijf studiedagen per week.  

 

Studentenreisproduct = ov-kaart  

Gelukkig kun je als student mbo, hbo, universiteit een zogeheten studentenreisproduct aanvragen. Dat klinkt wat saai, maar daarmee kun jij gratis reizen. Het studentenreisproduct bestaat al sinds 1991 en was tot 2010 gewoon een geplastificeerde kaart. Nu kun jij je studentenreisproduct alleen nog maar op een persoonlijke pas activeren, met jouw naam, geboortedatum en pasfoto. Zodat niemand met de pas van een ander gratis kan reizen.  

 

Wil je in het weekend of door de week gratis reizen?  

Bij het aanvragen van een abonnement, met je DigiD, maak je keuze uit twee opties. Of een ov-kaart voor door de week of eentje alleen voor in het weekend:  

 

- vrij reizen tijdens doordeweekse dagen (niet tussen zaterdag 04.00 uur en maandag 04.00 uur) 

- Vrij reizen van vrijdag 12.00 uur tot maandag 04.00 uur.  

 

Veertig procent korting op andere dagen  

In de dagen dat jouw ov-kaart niet geldig is, krijg je voor de overige dagen 40 procent korting op een treinkaartje. Heb je een weekabonnement en je wilt in het weekend een feestje meepakken in de stad, betaal je dus niet de volle mep voor je treinreis. Ook tijdens vakanties en feestdagen geldt deze korting van 40 procent.   

 

Huiswerk maken en colleges voorbereiden in het ov  

Zelf had ik als student wel mijn rijbewijs, maar (bijna) nooit een auto tot mijn beschikking. Ik vond het echt ideaal dat ik overal gemakkelijk kon inchecken en alsnog op reis kon, zowel doordeweeks als in het weekend. Aan die drie uur reizen per dag wende ik eigenlijk best snel. Tijdens trein- en busreizen kun je best veel doen. De tijd vliegt voorbij en je huiswerk heb je altijd op tijd af.  

 

Binnen tien jaar afstuderen  

Er is wel een puntje waar je je van bewust moet zijn. Jouw ov-kaart is in principe gratis, maar weet wel dat hij alleen écht gratis is als jij binnen tien jaar je studie afrondt. Tussentijds stoppen met je studie en geen diploma halen, kan dus wel een duur geintje worden. Maar als jij gewoon afstudeert hoef jij je geen zorgen te maken.  

 

Hoge boetes! 

Let ook op dat je je ov-kaart stopzet als je klaar bent met studeren. Als je bent afgestudeerd, heb je geen recht meer op een ov-kaart en moet je hem zelf stopzetten. Blijf je er toch mee reizen, krijg je een flinke boete. In de eerste maand is die boete al 78,29 per halve maand! Blijf je er daarna mee reizen, loopt de boete op tot 156, 58 per halve maand.   

Over Maarten van Steijn