Hoe hardlopen je leerprestaties kan verbeteren

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 17 sep 2024
Studeren en Studentlife

Heb je ooit het gevoel gehad dat je als een zombie door de collegegangen dwaalt? Nou, tijd om die slaperige gang te verlaten en in actie te komen! En dan hebben we het niet over een overvolle sportschool, maar over hardlopen. Hardlopen kan namelijk je leerprestaties verbeteren! Hoe? Dat vertellen we in dit artikel, zodat zelfs je luie huisgenoot overtuigd is om met je mee te rennen.

Verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen 

Tijdens het hardlopen neemt de bloedtoevoer naar je hersenen toe. Dit zorgt voor een betere zuurstofvoorziening. Ook zorgt het voor een makkelijkere stroom van voedingstoffen naar de hersenen. Dit klinkt allemaal ingewikkeld, maar wat levert het op? Deze verhoogde bloedstroom kan je concentratie en alertheid verbeteren, waardoor je beter in staat bent om te leren en informatie op te nemen. Ben je benieuwd hoe dit precies allemaal in zijn werk gaat en wil je meer informatie over bewegen en het effect op je hersenen? Neem dan een kijkje op www.hersenstichting.nl.

Stressvermindering

Studeren kan stressvol zijn, maar hardlopen kan helpen om stress te verminderen. Je verlegt hiermee je focus en dit geeft je de mogelijkheid om je hoofd leeg te maken. Minder stress zorgt voor een groter concentratievermogen en meer efficiëntie tijdens het studeren. Waar wacht je nog op? Trek die schoenen aan, zet je favoriete muziek op en ren die stress weg!

Afleiding

In een tentamenweek kan je soms wel uren achter elkaar blokken. Soms werkt het om even lekker afstand te nemen van het leerwerk en iets anders te gaan doen. Door tussen het leren door te gaan hardlopen, krijg je een serotonine boost genaamd een 'runners high'. Dit kan je productiviteit verhogen, plus je voelt je vaak een stuk energieker. Een rondje hardlopen is dus een prima pauze tussen het leren door.

Betere slaapkwaliteit

Regelmatig hardlopen kan ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Een goede nachtrust is belangrijk om de volgende dag weer fris te beginnen met studeren. Wanneer je beter slaapt, kun je ook gemakkelijker nieuwe informatie opnemen en stof onthouden.

Tijdbesparend

Laten we eerlijk zijn, wie heeft er tijd om uren in de sportschool door te brengen? Met hardlopen heb je in een relatief korte tijd een flinke work-out achter de rug. Daarna heb je nog tijd over om te chillen of een extra hoofdstuk te leren.

Meer zelfvertrouwen

Niks is zo leuk als nieuwe doelen behalen. Of je nu al een ervaren sporter bent of bij het lopen van twee trappen al het gevoel hebt dat je een marathon hebt gelopen. Zet je eigen doelen en probeer hier stapje voor stapje naar toe te werken. Je fysiek fit en gezond voelen kan bijdragen aan een groter zelfvertrouwen.

Kortom, hardlopen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar kan ook voordelen hebben voor het studeren. Begin klein en bouw je afstanden en snelheid stapje voor stapje op. Ren samen met je huisgenoot, studiegenoot en vriend of vriendin om het gezelliger te maken.

Wil je jezelf extra motiveren voor het hardlopen? Schrijf je in voor een hardloopwedstrijd in de buurt. Zo heb je een stok achter de deur om te trainen. Benieuwd naar welke wedstrijden er binnenkort zijn? Neem een kijkje op: www.hardlopen.nl.

 

 

 

 

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.