Tien dingen die jij als eerstejaars gedaan móet hebben

Geschreven door: Tessa Kruit
Op: 7 feb 2023
Studeren en Studentlife

Komend jaar ga jij misschien studeren. Een spannende en superleuk tijd. Lees hier de tien dingen die jij komend jaar zeker moet doen!   

1. Meedoen aan de introweek 

Aan het begin van het nieuwe studiejaar is er altijd een introductieweek voor eerstejaars. Iedereen is hier nieuw, waardoor je snel vrienden maakt. De activiteiten die je doet zorgen voor een goede groupsbonding. Je maakt op een leuke manier kennis met jouw kersverse studentenstad. En die slaapplek daar komt ook helemaal goed. 

2. Treinroulette spelen 

Of je nou week- of weekend-ov-kaart hebt, je kunt eindelijk gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Maak leuke uitstapjes naar andere steden. Of speel treinroulette, waarbij je bestemming onbekend is.  

3. Je studentenkorting overal gebruiken  

Als student heb je bij veel winkels en bij veel activiteiten studentenkorting. Bij Starbucks, Hunkemöller, ASOS en nog veel meer winkels krijg jij vaak zo’n 10% extra korting op jouw gescoorde spulletjes. Neem je studentenkaart overal mee naar toe en vergeet hem niet te laten zien.  

4. Brak naar college 

Dit is natuurlijk gewoon een deel van je studentenexperience. Een avondje te lang in de kroeg blijven hangen, of het met de studentenvereniging iets te gezellig hebben gehad. Het hoort er allemaal bij. Waarschijnlijk ga je zeggen dat je hierna nooit meer brak naar een college gaat, maar de tijd zal leren of dit echt zo is. Wees in ieder geval trots op jezelf dat je wel naar dat college bent gegaan! 

5. Ervaar deadlinestress 

Al die tentamens, zoveel leren. Waarschijnlijk ben je vergeten om verder te werken aan dat ene project van afgelopen periode. En waar blijft die peerfeedback van je studiegenoot nou? Zoveel gedoe voor die vijf studiepunten. Maar je wilt toch een positief studieadvies krijgen aan het eind van het jaar. Het blijft een heerlijk gevoel eindelijk op de inleverknop te drukken. 

6. Een wild themafeest organiseren  

Hoe leuk is het om met je nieuwe vrienden een leuk huisfeest te organiseren? Geef een themafeest! Denk hierbij aan Halloween, hippies of de jaren 80. Zo leer je je vrienden en allerlei nieuwe mensen kennen. Dus ook goed voor je sociale netwerk. Stimuleer je creativiteit door met gave ideeën te komen voor een outfit. 

7. Een stamkroeg kiezen  

In je eerste jaar probeer je allerlei kroegen uit. Op een gegeven moment weet je precies waar alle engerds rondhangen en waar de leuke mensen zitten. Dat is het moment waarop je beslist wat jij het leukst vindt: jouw stamkroeg. Raak bevriend met de barman en word stamgast 😊 

8. Studeren in de UB  

Naast al dat feesten moet je natuurlijk ook studeren. Je diploma vind je niet in een pakje boter. Nodig je medestudenten uit om een dagje in de universiteitsbibliotheek te studeren! Dit kun je zo leuk maken als je wilt. Samen koffie halen, lunch bij de AH to go en avondeten op de campus. En natuurlijk op tijd je projecten af! 

9. Simpele gerechten leren koken 

Misschien is op kamers gaan nog een gewaagde stap, of is het juist helemaal jouw ding? Hoe dan ook is het handig om een paar simpele gerechten te kunnen maken. Als student zitten de bierkilo’s er snel aan, waardoor een diepvriespizza niet altijd helemaal een goed idee is. Hier zijn een aantal van mijn persoonlijke favorieten, die lekker goedkoop en gezond zijn en niet veel ingrediënten bevatten: 

10. Naar een cantus gaan

Een cantus is een gezellig feest, waarbij je met honderden anderen aan campingtafeltjes zit en met z’n allen gezellig liedjes zingt. Hierna moet je na elk nummer je biertje atten. Als kerst op de taart moet je ook de hele tijd op je plek blijven zitten. Naar het toilet gaan is verboden. Bij deze activiteit wordt veel gelachen, helemaal om de ‘straffen’ die worden gegeven als je de regels breekt. En een avond van totale escalatie… wees voorbereid. 

(Geschreven door Tessa Kruit)  

Over Tessa Kruit