Voor het eerst op kamers, let dan hier op!

Geschreven door: Ravi de Jong
Op: 12 sep 2024
Studeren en Studentlife

Wanneer je gaat studeren is dat voor veel studenten hét moment om uit huis te gaan. De kosten voor een volledige woning of appartement kunnen wat aan de hoge kant zijn. Dan is de keuze voor het welbekende ‘op kamers gaan’ het meest voor de hand liggend. Waar moet je nu exact op letten wanneer jij voor het eerst op kamers gaat?

Wat is een studentenhuis? 

De zogeheten studentenhuizen zijn vaak opgedeeld in meerdere slaapkamers die per persoon worden verhuurd. De gezamenlijke ruimtes zoals de badkamer, woonkamer en keuken worden door alle bewoners gebruikt. Op de slaapkamer is veel extra ruimte naast het essentiële meubilair zoals een bed, kast en bureau. De kosten kunnen afhankelijk van de grote en locatie van de kamer behoorlijk variëren.

Op zoek

Nu je daadwerkelijk de keuze hebt gemaakt om het ouderlijk huis te verruilen voor een eigen plek kan de zoektocht beginnen. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van manieren waarop jij een geschikte woning kunt vinden. Dit kan via online platforms, maar ook op verschillende websites kan jij je aanmelden om een aanspraak te maken voor een plekje in een studentenhuis. Met name via facebook groepen en ROOM, vind je gemakkelijk het kamer aanbod. Waar het bij het huren of kopen van een huis in samenspraak is met de verhuurder/makelaar, geldt dit voor het huren van een studentenhuis niet.

Hier ga je hospiteren. Een welbekende term onder de studenten waar jij als het ware gaat 'solliciteren' voor een kamer. Hiervoor stuur je eerst een leuke mail of video naar het huis waarin jij bent geïnteresseerd, daarna mag je, samen met andere genodigde, hopelijk langskomen. Dat is de hospiteeravond. Hier kan jij laten zien waarom jij perfect in het huis past. 

Hospiteren

Wanneer je hebt gereageerd op een woning of kamer, dan is de kans vrij groot dat jij niet de enige bent die hier belang bij heeft. Vaak wordt er na je aanmelding een voorselectie gemaakt. Kom jij hier doorheen, dan wordt je uitgenodigd op de zogeheten ‘hospiteeravond’. Tijdens deze avond wordt er gekeken of jij als persoon past bij de rest van de bewoners. Dat betekent, dat jij dus de overige bewoners ervan moet overtuigen dat ze voor jou moeten kiezen. Onthoud wel dat zo'n 'hospi' twee kanten op werkt. Jij moet het huis en de bewoners óók leuk vinden. Vraag jezelf dan af; zie ik mezelf hier wonen?

Verhuizen

Wanneer je de gelukkige bent, dan kan het verhuizen beginnen. Maak van tevoren een tekening op schaal van je kamer en knip ook los je meubels uit op schaal. Zo kan je makkelijk de inrichting verschuiven om de beste positie van je meubels te bepalen. Is er ruimte voor een bank in je kamer of enkel een bed? Zo ga je goed voorbereid je verhuizing tegemoet. Bespreek van tevoren met je nieuwe huisgenoten wat jullie samen delen en wat je zelf in huis moet halen. Delen jullie alle pannen, borden en het bestek of moet je die zelf nog inslaan? . Ook kan het handig zijn om een auto te huren. Dan kan je in één keer al je spullen naar je nieuwe stekje brengen.

 

Over Ravi de Jong