Wat betekenen al die termen bij een mbo-opleiding?

Geschreven door: Lara Freeling
Op: 31 mei 2021
Studeren en Studentlife

Een SE-week, een SO of een verkort rooster: het zijn allemaal termen waar je de afgelopen jaren op de middelbare school mee te maken had. Nu je naar het mbo gaat, maak je kennis met nieuwe termen. Dit woordenboekje helpt je daarbij! 

Proefstudeer- of meeloopdag

Tijdens een proefstudeerdag volg je een speciaal programma voor scholieren zodat je een idee krijgt of de opleiding van jouw keuze echt bij je past. Bij een meeloopdag loop je vaak een dagdeel mee met een student van de opleiding. Zo kun je de sfeer goed proeven en al je vragen stellen.

Studiepunten

Sommige mbo-opleidingen (maar lang niet allemaal) werken met studiepunten. Als jij een voldoende haalt, krijg je automatisch je studiepunt. Het maakt dus niet uit of je een net een zes haalt of een tien. 

OER

OER staat voor Onderwijs- en Examenregelingen. In dit document staat hoe je opleiding, de toetsing en examens zijn ingericht. Bijvoorbeeld hoe hoog je gemiddelde cijfers moeten zijn om door te gaan naar het volgende jaar. Elke opleiding is verplicht om een OER op te stellen. Jij kunt de OER inzien zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt tijdens je opleiding. Wat in het document staat is heilig!

Keuzedeel

Een mbo-opleiding bestaat uit drie vaste onderdelen: een basis-, profiel- en keuzedeel. De eerste twee staan vast en daar kun je niets aan veranderen. Aan het keuzedeel wel. Het keuzedeel bestaat sinds 2016 om je voor te bereiden op een vervolgopleiding. Het is maar net wat je interessant vindt en waar je meer over wil leren. Je kunt in principe voor alles kiezen (hoewel dit ook per school verschilt) maar het is handig om een keuzedeel te kiezen waar je echt iets aan hebt of wat aansluit bij de rest van je studie. 

Proeve van bekwaamheid

De proeve van bekwaamheid is een ander woord voor examens. Aan het eind van je opleiding – duurt dus nog even! – zal je waarschijnlijk een proeve van bekwaamheid moeten doen. Niet elke mbo-opleiding doet dit. Tijdens de proeve van bekwaamheid speel je bijvoorbeeld praktijksituaties na zodat de docenten kunnen zien of jij je beroep kunt uitoefenen.

Leer- en kwalificatieplicht

Tot je zestiende ben je leerplichtig, maar dat betekent niet dat je daarna kunt stoppen met school. Leerlingen tussen de 16 en 18 jaar moeten een zogeheten startkwalificatie halen. Die behaal je met een diploma voor havo, vwo of mbo-2. 

JOB

Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is de landelijke jongerenvereniging die opkomt voor de rechten van mbo-studenten. Via JOB kun je klachten over je school, opleiding en docent(en) uiten. Zij vertellen je waar je precies moet zijn als jouw school niks met jouw klacht(en) doet. Leuk feitje: je kunt je als mbo-student aanmelden om bestuurslid te worden! 

Bestuurslid

Als bestuurslid help je mee alles bij je organisatie goed te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van evenementen. Je denkt ook mee hoe je een organisatie, zoals het JOB, nog beter kunt maken. 

Over Lara Freeling