Yes! Weg met het leenstelsel! Lees hier hoe het zit

Geschreven op: 17 dec 2021
Studeren en Studentlife

Begin jij pas met studeren in 2023? Dan ben je een van de gelukkige studenten die niet meer te maken krijgt met het leenstelsel. Ben jij al begonnen met je studie, word je hopelijk gecompenseerd. Lees hier wat jij kunt verwachten. 

 

Hoe zit het nu met het leenstelsel en de studiefinanciering? 

Met het leenstelsel kun je geld lenen om te studeren. Dat betekent wel dat jij je studieschuld van pak 'em beet 30.000 euro wel volledig moet terugbetalen, ook al mag je daar 35 jaar over doen. Er is altijd veel kritiek geweest op leenstelsel. Het kopen van een huis kan bijvoorbeeld moeilijker zijn met een hoge schuld. Vroeger kregen studenten geld van de overheid en hoefden ze niet te lenen. Nu komt dat systeem gelukkig weer terug. 

 

Kritiek op het leenstelsel  

Een van de kritiekpunten naast de hoge schulden is dat studenten die het van huis uit niet zo breed hebben zich niet in de schulden willen steken. In het gunstigste geval kiezen ze voor een makkelijke en korte studie en studeren ze niet verder, terwijl ze dat misschien wel willen. In het ergste geval gaan ze niet studeren, zo bleek afgelopen jaren uit verschillende onderzoeken. 

 

Hoe was het geregeld vóór het leenstelsel? 

Voor het leenstelsel kreeg iedereen die studeerde een basisbeurs. Dit was een vast bedrag per maand dat je als student kreeg van de overheid. Als je je studie binnen tien jaar afrondde was deze basisbeurs altijd een gift en hoefde je die niet terug te betalen. Als je ouders weinig geld hadden of niets voor jou betaalden, kon je ook een aanvullende beurs krijgen. 

 

Krijgen huidige studenten nu ook hun geld terug? 

Huidige studenten krijgen ongeveer 1000 euro compensatie. En afgestudeerden die nog een vervolgstudie willen doen krijgen een voucher van 2000 euro. Als je in 2023 nog niet klaar bent met je studie krijg jij vanaf dat moment voortaan ook een basisbeurs. Studentenorganisaties zijn boos, omdat zij vinden dat de compensatie veel te laag is en dit bedrag niet opweegt tegen de gigantische studieschulden van afgestudeerden. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.  

 

Wat als jij begint met studeren in 2023? 

Dan heb je dus geluk! Jij hoeft je geen zorgen te maken over een oplopende studieschuld die je later terug moeten betalen. Zit jij nu in je eindexamenjaar, wacht dan nog een jaartje met die studie, neem een tussenjaar en begin in 2023. Voor de studenten met een schuld is het nog even afwachten. Hopelijk krijg je een betere compensatie, want het is niet jouw schuld! 😉