Zo blijf je fit en gezond tijdens je studie!

Geschreven op: 11 mei 2021
Studeren en Studentlife

Als je gaat studeren veranderen er veel dingen en is het belangrijk om jezelf niet volledig te laten gaan in alle vrijheid en onafhankelijkheid. Een nieuw tijdperk begint: zeeën van vrijheid waarin niemand je meer vertelt wat je moet doen. Dat is pas echt lekker, dus geniet ervan. Maaar: let ook op jezelf! Met deze tips kom je gezond de wintermaanden én je studententijd door!
(Door Julian Eustatia)

Zonder papa of mama die lekker voor je kookt en zorgt dat al die groenten dagelijks op je bord komen, verval je makkelijk in een slecht eetpatroon. Ga je ook nog eens in een andere stad wonen, heb je door de week geen tijd meer om bij je oude voetbalclub te trainen. Weg conditie. Lees dus de volgende vier tips en blijf fit en gezond! 

Tip 1. Eet gezond

Kook iedere dag zelf en maak daar een gewoonte van. Ten eerste leer je steeds beter koken, wat een belangrijke kwaliteit is. Daarnaast is wat je zelf kookt toch al gauw een stuk gezonder dan het patatje oorlog met de frikandel speciaal bij de cafetaria om de hoek.
Zelf koken is veel beter voor je portemonnee. Een gemiddelde avondmaaltijd van Thuisbezorgd.nl kost vaak meer dan tien euro. Als je zelf kookt, en al helemaal als je samen met huisgenoten eet, zet je voor drie à vier euro per persoon een gezonde en voedzame maaltijd op tafel.

Tip 2. Blijf in beweging

Er bestaan veel studentensportverenigingen waarvan je gemakkelijk lid kunt worden. Roeien is de populairste sport onder studenten. In elke studentenstad heb je minstens een roeivereniging waar je naast roeien ook allerlei andere gezellige dingen kunt doen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook voetbal-, hockey-, rugby-, handbal- of van-alles-teams die vaak op zondag een wedstrijdje spelen. Deze teams kunnen bijna altijd nieuwe spelers gebruiken. Vraag eens rond in je omgeving. Zo kom je waarschijnlijk snel terecht bij een leuk sportteam.

Tip 3. Word lid van een sportschool

Voor de mensen die een hekel hebben aan teamsport: veel hogeronderwijsinstellingen zijn verbonden aan sportcentra. Zij bieden vaak allerlei sportlessen aan voor studenten tegen zeer betaalbare prijzen. Vaak maak je ook gebruik van de sportschool (apparaten) en soms kun je ook bokslessen nemen of een squashzaal huren.

Tip 4. Motiveer je omgeving!

Leef je met huisgenoten die sport haten of het niet zo nauw nemen met hun gezondheid? Dan is het lastig zelf gedisciplineerd te blijven. Leg je er niet bij neer! Neem je huisgenoten mee naar de sportschool of begin een vriendenteam met een sport die de meesten wel leuk vinden. Geef het goede voorbeeld door zelf een paar gezonde maaltijden op tafel te zetten. Dat werkt aanstekelijk!  Heb je eenmaal de goede sfeer gecreëerd bij je huisgenoten, houd jij het zelf ook langer vol.

Succes!