Zo haal jij het maximale uit jouw mini-studentenkamer!

Geschreven op: 29 aug 2024
Studeren en Studentlife

Yes, het is gelukt! Eindelijk je eigen plekje in jouw nieuwe studentenstad... Maar wat nu? Er moet een bed in, een bureau, een kledingkast én als het even kan ook nog een lekkere chill-plek. En dan moet het er natuurlijk ook nog een beetje leuk uitzien. En dat met 12m2. Het lijkt een hopeloze zaak, maar met deze tips kun jij je studentenkamer(tje) optimaal benutten.

Wees realistisch

Een grote eettafel, kingsize bed, een mega kledingkast én een hoekbank gaan waarschijnlijk niet passen. Behalve als je de studentenkamer miljoenenjacht hebt gewonnen. Ervan uitgaande dat dit niet het geval is, is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Heb ik écht het allergrootste bed nodig? En die kledingkast kun je ook opdelen in een ladekast met een leuk kledingrek. En in plaats van een hoekbank kun je een leuke stoel neerzetten in je kamer en je eettafel kan functioneren als zowel make-up hoek, eettafel en studeerplek.

Multifunctionele meubels:

Die multifunctionele eettafel waar we het net over hadden, kun je zelfs nóg beter benutten door een uitklapbare tafel te kopen. Zo heb je er eentje die je tegen de muur kan opklappen zodat ie helemaal geen overbodige ruimte in beslag neemt óf, voor de rommelkonten onder ons, heb je een tafel die je groter kan maken. 

Ander multi-meubels zijn bijvoorbeeld een bed met lades voor extra opslag. Zoals deze van de Ikea. Of een bed dat ook functioneert als bank door een slaapbank te kopen. Mocht dat nou niet helemaal je ding zijn dan kun je ook nadenken over een hoogslaper waaronder je dan een bureau kunt zetten. Je plafond moet dan wél hoog genoeg zijn, anders stoot je iedere ochtend je hoofd en dat is niet zo’n lekker begin van je dag.

Gebruik de hoogte

Je kan, naast een hoogslaper, ook de hoogte in door plankjes op te hangen aan de muur te hangen of door het gebruiken van een stellingkast. In deze kast kun je dan leuke versiersels kwijt maar ook je (studie)boeken, dat geeft gelijk meer sfeer. Sommige kamers hebben zelfs ingebouwde kledingkasten waardoor jij nog meer ruimte kunt besparen.

Functionele decoratie

Niet alleen die leuke boekenkast geeft sfeer, maar ook het indelen van zo’n stellingkast met bijvoorbeeld je favoriete snacks in leuke opbergboxen kan een toevoeging zijn voor je kamer. Stal je mooiste (wijn)glazen uit, of maak een leuk sierradenhoekje. Zo heb je al je benodigdheden binnen handbereik én het ziet er ook nog eens leuk uit.

Sparen voor je uitzet

Verhuizen is natuurlijk duur. Om aan je volledige uitzet te komen kun je bijvoorbeeld zegels sparen bij een supermarkt bij jou in de buurt voor pannen, glazen, bestek of servies. Daarnaast is het ook leuk om jouw must-haves cadeau te vragen. Of ga eens kijken bij de lokale kringloop, daar hebben ze parels voor een prikkie.

Maak een logische indeling

Zo, je hebt al je meubels en versiersels verzameld. Nu is het tijd om je kamer in te richten. Speel vast met de indeling van je kamer door de afmetingen van de kamer én van alle meubels op schaal uit te tekenen. Je kunt deze dan uitknippen en zo makkelijk met alle meubel schuiven. Een goed plan scheelt op de dag van de verhuizing een hoop gedoe. 😉

Handige dingen om te weten

Door een roomdivider oogt je kamer groter. Zo deel je je kamer op in bijvoorbeeld een woon- en een slaapgedeelte. Zoals hier: 

Daarnaast is Ikea je grote vriend. Ga eens een dagje naar de showroom en kijk wat voor handige ideeën zij hebben bedacht om jouw kamer zo slim mogelijk in te richten.

Andere leuke dingen die jouw kamer sfeer geven in het, waarschijnlijk steenoude pand, waar jouw kamer in is gevestigd, is door het gebruik van lichtjes, planten en een leuk kleed.