Zo zorg je voor de minste afleiding tijdens het studeren!

Geschreven op: 14 jun 2024
Studeren en Studentlife

Studeren kan een uitdaging zijn. Die bank die toch wel heel lekker ligt, je huisgenootjes die opeens binnen komen stormen en de grootste vijand: je telefoon. Al die afleidingen kunnen het studeren erg lastig maken. Bij deze een aantal tips die je wellicht kunnen helpen, waardoor jij door je studieboeken heen vliegt.

Creëer jouw eigen plekje

Het komt nog vaak voor dat studenten vanuit hun bed studeren of werken. Dit kan een enorm negatieve invloed hebben op hoe je slaapt en zorgt ervoor dat je minder productief bent. Gebruik je bed dus echt alleen als bed. Probeer in plaats daarvan je eigen studieplekje te creëren. Er zijn genoeg leuke meubelzaken die een groot aanbod bureau’s, tafels en zelfs schoolstoelen verkopen. Het hoeft niet uitbundig of groot te zijn, zolang je er maar prettig aan werkt. Niet iedereen vindt het misschien fijn om thuis te studeren. School/werk en vrije tijd gescheiden houden kan ook helpen om meer rust in je hoofd te krijgen, wat weer leidt tot meer focus en makkelijker studeren. Probeer eens een dagje bij dat koffietentje om de hoek te studeren, of in de bibliotheek. Er zijn genoeg plekken die erop ingericht zijn om jouw studie momentje zo fijn mogelijk te maken. Test uit wat voor jou het fijnste voelt en creëer op deze manier je eigen fijne plekje.

Stap uit je hoofd

De grootste afleiding die studenten vaak hebben, is zijn of haarzelf. We denken vaak dat afleiding komt door de dingen die om ons heen gebeuren, maar in de werkelijkheid zijn het vooral onze gedachten zelf die zorgen voor die afleiding. Een chaotisch hoofd waar gedachten alle kanten op schieten is véél sneller afgeleid dan een kalm brein. Je wilt als het ware je hersenen ‘trainen’ om meer te focussen. Het kan helpen om de taken of dingen die je nog moet doen op te schrijven, hierdoor krijgt je brein een seintje om dat even ‘los te laten’.  Wanneer het geen taken zijn die je bezighouden, maar eerder onzekerheid en problemen, is ook hier weer de oplossing: schrijf! Schrijven kan enorm goed helpen om die gedachten even op een rijtje te krijgen en minder te piekeren.  Een andere tip om uit je hoofd te stappen is mediteren. Onder jongeren wordt het vaak nog als ‘zweverig’ en ‘hippie’ gezien, maar het is een hele fijne manier om even tot jezelf te keren. Mediteren helpt je heel eenvoudig en direct om meer rust in je hoofd te creëren. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om bepaalde afleidingen te weerstaan.

Trap af en toe op de rem

Wat veel van ons vergeten, is af en toe eventjes een pauze nemen. Natuurlijk is die deadline stressvol en wil je er zo snel mogelijk van af zijn, maar op de rem trappen is minstens zo belangrijk. Een pauze tussen het studeren door kan juist weer zorgen dat je gaat knallen. Neem vaker een korte pauze van 5 à 10 minuten waarbij je even compleet iets anders gaat doen. En vergeet ook zeker niet de langere pauzes van ongeveer 30 à 40 minuten. Zorg dat je even beweegt, goed eet en drinkt of even met een vriend(in) belt om je gedachten even totaal ergens anders op te leggen. Ik kan je garanderen dat je na een pauze weer volle bak aan de slag kan gaan, zonder dat je gedachten alle kanten opvliegen. Hopelijk kun je door deze tips weer wat relaxter achter de studieboeken kruipen. Merk je dat je toch nog af en toe afgeleid raakt? Niks aan de hand. Zorg dat je niet te streng bent voor jezelf en keer weer rustig terug naar die focus. Mocht je het toch lastig vinden om weer aan de gang te gaan, zorg dan dat je een kleiner doel voor jezelf stelt. Kijk vanuit daar weer verder. Wij weten in ieder geval dat het zeker kan en gaat lukken. You got this!